Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 Ianuarie - 10 Februarie 2009

Publicat: 28 ianuarie 2009 - 20:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile în zonele sudice ale ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile în zonele sudice ale ţării.

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului se va încadra între -5...3°C în aproape ţara, limite apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va fi cuprinsă între 1...8°C în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sudul ţării, unde în zilele cele mai calde, acestea pot depăşi local, 15°C.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului va oscila între -10...0°C pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, posibil mai scăzute în depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi de precipitaţii excedentare se pot înregistra în jumătatea nordică a ţării, iar în restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Bărăgan şi sud-estul Moldovei se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local, puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic în majoritatea zonelor de cultură. În perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării. Starea de vegetaţie la culturile semănate în epoca optimă se va menţine în general medie şi bună, iar la cele înfiinţate tardiv şi pe arealele afectate de seceta pedologică din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slabă. Totodată, temperaturile minime din aer deosebit de scăzute, sub pragurile biologice critice (-10... -15... -20°C) de rezistenţă a plantelor, în absenţa unui strat protector de zăpadă vor putea afecta parţial/total aparatul foliar, îndeosebi la culturile înfiinţate după 20 octombrie.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului, se vor afla în diferite faze fenologice, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea în aproape toate regiunile agricole.

Rapiţa semănată în epoca optimă din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania va parcurge predominant faza de înfrunzire.

La speciile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ, în toate plantaţiile.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţă de vie;
  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole şi viticole;
  • Transportul îngrăşămintelor organice în câmp.
Vizualizat: 513 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?