Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 28 aprilie - 11 mai 2010

Publicat: 29 aprilie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative la culturile de toamnă vor evolua în general în ritmuri normale în cea mai mare parte a zonelor agricole, uşor mai intensificate în jumătatea de sud a ţării şi mai lente în cele depresionare.

Click pe poza pentru galerie!

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă îşi vor definitiva alungirea tulpinii, înregistrându-se fazele de burduf şi înspicare, în special în jumătatea de sud a ţării, plantele având o densitate şi stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie. În culturile întârziate se va semnala alungirea paiului, cu o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, precum şi o densitate mai redusă.

Rapiţa semănată în Muntenia, Dobrogea şi Transilvania se va afla în fazele de înfrunzire, apariţie a inflorescentţlor şi înflorire pe majoritatea suprafeţelor, iar izolat, în sud-estul ţării, formarea silicvelor.

Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) vor parcurge înflorirea, precum şi legarea şi creşterea rodului, iar seminţoasele (măr, păr), dezmugurirea şi inflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole.

Viţa de vie îşi va continua înmugurirea şi dezmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor, iar local în sudul teritoriului agricol precum şi cresterea frunzelor/lăstarilor.
Porumbul şi floarea-soarelui se vor afla în fazele de germinare-răsărire, iar local în sudul teritoriului este posibilă apariţia primei perechi de frunze adevărate.


Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol. În sudul, sud-estul şi estul ţării se vor semnala suprafeţe afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm în cultura de porumb va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de umiditate se vor înregistra în continuare pe unele areale din Dobrogea, Muntenia şi local în sudul Moldovei.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval va predomina un regim termic al aerului normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 9... 18°C, valori apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 şi 10 cm, se va situa între 8... 19°C, valori optime pentru realizarea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.), precum şi desfăşurarii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire-înfrunzire) la culturile semănate până în prezent.

Se întrevăd cantităţi de precipitaţii normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în vestul, centrul şi nordul ţării, va fi posibil un regim pluviometric uşor excedentar. Ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr, etc.);

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor din culturile de toamnă;

• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi;

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Oana Oprea

Vizualizat: 567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?