Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 27 octombrie - 9 noiembrie 2010

Publicat: 27 octombrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, în acest interval va predomina un regim termic al aerului normal pe aproape întreg teritoriul agricol, temperaturile medii diurne ale aerului încadrându-se între 3... 11° C, apropiate de normalul perioadei. În centrul şi nordul ţării, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

În sol, la adâncimile de 5 şi 10 cm temperaturile medii diurne se vor situa între 6... 12° C, în cea mai mare parte a ţării, limite favorabile parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) semănate în perioada optimă. Local, în depresiunile din centrul şi nordul ţării vor fi posibile valori sub 0° C, favorizând producerea brumelor şi îngheţului la sol.

Se întrevăd precipitaţii în aproape toate regiunile agricole ale ţării, local însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Izolat, în sud-estul teritoriului agricol, se vor putea semnala deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, regimul hidro-termic din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale de desfăşurare a proceselor de creştere şi dezvoltare la cultura de rapiţă şi cerealierele de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în zonele depresionare nordice şi centrale, scăderea temperaturilor minime din aer şi de la suprafaţa solului sub limitele biologice optime ale plantelor (<0°C) vor determina o încetinire a ritmurilor de vegetaţie şi chiar stagnarea temporară a acestora.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului, se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi formarea frunzei a treia, în aproape toate zonele de cultură, cele mai avansate fiind culturile semănate în epoca optimă din sudul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună, exceptând semănăturile efectuate tardiv, unde uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va putea fi medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

Rapiţa semănată în epoca optimă va parcurge în bune condiţii faza de înfrunzire, plantele având o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie, în special pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

La pomii fructiferi şi viţa de vie, se vor semnala predominant coacerea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi adaptarea la condiţiile de iernare, în toate plantaţiile.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Continuarea eliberării terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv Ştiinţific Meteorologie Operaţională - dr. Aurora Bell; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: dr. Elena Mateescu, Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 590 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?