Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 26 mai - 8 iunie 2010

Publicat: 26 mai 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în sud-estul ţării vor fi posibile valori mai ridicate decât în mod obişnuit. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 14... 21° C, limite apropiate de normalul perioadei.

Click pe poza pentru galerie!

La adâncimea de 10 cm în sol, temperatura medie diurnă se va situa între 15... 22° C pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare atât la culturile de primăvară, cât şi la speciile de toamnă, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele de cultură. Cantităţile de precipitaţii înregistrate vor fi apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor agricole, exceptând sud-estul ţării unde acestea vor putea fi deficitare.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând unele suprafeţe din sud şi sud-est, unde se vor semnala deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată).

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate al solului în stratul 0-50 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea arealelor agricole. Local, în Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei se va înregistra fenomenul de secetă pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile unui regim termic al aerului normal, la culturile de toamnă aflate în faze cu cerinţe maxime faţă de apă (înspicare, înflorire, formarea şi umplerea bobului), procesele fiziologice se vor desfăşura în general normal, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, la culturile prăşitoare din zonele de câmpie, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, ca urmare a temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv înflorire şi maturitate lapte (10-100%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile de orz de toamnă din jumătatea de sud a ţării, ce vor parcurge maturitatea ceară (10-50%). În centrul şi nordul ţării, în semănăturile efectuate după 20 octombrie se va definitiva înspicarea (90-100%), acestea aflându-se la înflorire (10-80%).

În Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi Crişana, la rapiţă se va definitiva înflorirea (100%), semnalându-se predominant formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).

Floarea-soarelui îşi va continua înfrunzirea în majoritatea zonelor de cultură, iar pe unele suprafeţe din vestul şi sudul ţării, începutul formării capitulului (10-25%), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La cultura de porumb se va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de sfeclă de zahăr din Transilvania, Moldova şi Crişana se va afla la înfrunzire (10-100%) şi alungire/îngroşare a axei hipocotile (10-50%), în special în centrul ţării.

La cartof se vor desfăşura fazele de creştere a lăstarilor laterali, tuberizare şi îmbobocire, în majoritatea zonelor de cultură, precum şi înflorirea la soiurile timpurii de consum.

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge în condiţii bune înfrunzirea, creşterea şi dezvoltarea fructelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică, se vor declanşa lucrările de recoltare.

Viţa de vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor, apariţie a inflorescenţelor şi înflorire în majoritatea podgoriilor, iar izolat, în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă, se va înregistra formarea boabelor (10-30%).

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (erbicidări, prăsile manuale şi mecanice, etc.);
• Continuarea administrării de tratamente fito-sanitare în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?