Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 25 februarie - 9 martie 2009

Publicat: 26 februarie 2009 - 16:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric
În general, pe parcursul acestui interval, va predomina o vreme normală sub aspect termic, la nivelul întregii ţări.

Click pe poza pentru galerie!

TEMPERATURA MEDIE DIURNA a aerului se va încadra între -4...3°C, în cea mai mare parte a zonelor agricole, apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMA a aerului se va situa între 2...9°C în majoritatea regiunilor, iar în sudul ţării vor fi posibile valori mai ridicate (>15°C).

TEMPERATURA MINIMA a aerului va fi cuprins între -8...2°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, mai scăzută (<-10°C) în depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde se va produce îngheţ la sol.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, local fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În majoritatea zonelor agricole regimul pluviometric va fi în general normal, iar în centrul, vestul şi nordul ţării, acesta va fi excedentar.

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în sud-estul ţării se vor menţine suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, culturile de toamnă se vor afla în repaus biologic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, în zonele de câmpie din sudul ţării vor avea loc reluări temporare ale vegetaţiei la cerealierele de toamnă, iar procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura lent.

În intervalele reci, când temperaturile minime negative din aer vor înregistra valori sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10... -15°C), vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri, etc.), îndeosebi la culturile de toamnă semănate după 20 octombrie, insuficient călite şi slab înrădăcinate, plantele fiind astfel vulnerabile faţă de stresul termic generat de temperaturile minime deosebit de scăzute, în absenţa unui strat protector de zăpadă. Totodată, va exista riscul afectării mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie) se vor afla în faza de înfrăţire, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor menţinându-se pe ansamblu bună şi medie. De asemenea, datorită realizării unui cumul de temperaturi medii pozitive din aer (Σ Tmed>0°C) de 800-850 unităţi de căldură înregistrat de la 1 octombrie 2008 şi până la această dată, va fi posibilă apariţia fazei de alungire a tulpinii, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, pe suprafeţele cu o aprovizionare optimă cu apă în sol. În semănăturile tardive se va semnala formarea frunzei a 3-a şi înfrăţirea, plantele prezentând o stare de vegetaţie medie şi slabă, în special pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, iar, local, în sudul şi estul ţării, va fi posibilă apariţia inflorescenţelor. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile cu deficite de apă în sol.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ. Local, în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de sâmburoase se va înregistra înmugurirea şi chiar dezmugurirea la cais, în special pe suprafeţele cu expoziţie sudică.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;

- Executarea lucrărilor de arat pe suprafeţele fără strat de zăpadă;

- Efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi;

- Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!