Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 24 martie - 7 aprilie 2009

Publicat: 24 martie 2009 - 16:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme normală pentru această perioadă, cu excepţia ultimelor zile când regimul termic al aerului va intra treptat într-un proces de răcire, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ
a aerului se va situa în general, între -3...7ºC, valori apropiate de mediile multianuale, iar spre sfârşitul intervalului, 3...13ºC, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului se va încadra între 4...19ºC, la nivel de ţară, fiind posibil să se atingă 20ºC în intervalele calde, în special în a doua parte a perioadei, pe suprafeţele agricole din sudul ţării.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului va oscila între -4...8ºC, în majoritatea zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni (până la -5ºC), fiind condiţii de producere a brumelor şi îngheţului târziu la sol.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm, se va încadra între 7...12°C, pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării, temperaturi optime desfăşurării lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţării culturilor din prima epocă (mazăre, ovăz, orzoaică, etc.), precum declanşarea semănatului la sfecla de zahăr, floarea-soarelui. În restul teritoriului, valorile termice se vor situa între 2...7°C.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie pe arii extinse în toate regiunile agricole, iar local, în vestul, centrul şi sudul ţării, acestea vor înregistra valori peste mediile multianuale, spre sfârşitul intervalului. Local, ploile pot avea caracter de aversă însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor atât în stratul de sol 0-20 cm, cât şi pe profil (0-100 cm) se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din sud-estul ţării, unde se vor semnala în continuare deficite moderate de apă în sol. Pe terenurile joase şi cu drenaj defectuos din vestul, centrul şi nordul ţării, local vor fi posibile băltiri temporare de apă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente în depresiunile nordice şi centrale.

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire (70-100%) şi înfrăţire (10-100%), precum şi alungirea tulpinii (10-100%), în special pe suprafeţele agricole din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după 20 octombrie se va semnala predominant formarea frunzei a 3-a (40-100%) şi înfrăţirea (10-90%), local pe terenurile cu o bună aprovizionare a solului din vestul şi sudul ţării fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a paiului (10-30%).

Starea de vegetaţie se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, în culturile însămânţate în perioada optimă şi respectiv medie şi slabă, atât în cele tardive, cât şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, rapiţa va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, iar pe unele suprafeţe din sudul şi estul ţării, apariţia inflorescenţelor, având o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

La speciile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş, etc.) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor şi dezmugurire în cea mai mare parte a plantaţiilor şi înflorire la cais şi corcoduş, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică.

În majoritatea podgoriilor viţa de vie se va afla în faza de "plâns", iar, local, în jumătatea de sud, la umflarea mugurilor.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Continuarea însămânţării culturilor din prima epocă (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă, etc.);

- Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea soarelui, cartof), pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

- Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;

- Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;

- Controlul semănăturilor de toamnă pentru determinarea vigurozităţii plantelor.


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?