Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 23 septembrie - 06 octombrie 2009

Publicat: 23 septembrie 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Regimul termic al aerului va fi predominant normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi uşor mai ridicat în zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7 şi 19°C, valori apropiate de normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 22°C pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în zilele cele mai calde acestea pot atinge şi chiar depăşi 25°C.

Temperatura minimă a aerului se va încadra 3 şi 15°C la nivelul întregii ţări, posibil mai scăzută în depresiuni, unde local, spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9 şi 18°C în aproape toată ţara, limite optime înfiinţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) la rapiţa semănată în epoca optimă.

Se prognozează ploi locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a regiunilor agricole, mai frecvente în vestul, centrul, nordul şi sudul ţării.


Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, îndeosebi pe suprafeţele agricole din Maramureş, Transilvania, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de vest a Munteniei, vestul Moldovei, estul Banatului şi al Crişanei.

Deficite de apă în sol se vor înregistra în continuare în Dobrogea, Bărăgan, sudul şi estul Moldovei, centrul şi sudul Olteniei, vestul Banatului şi al Crişanei.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura, per ansamblu, normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar în zonele depresionare din Transilvania şi Moldova, precum şi pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol, procesele vegetative se vor desfăşura mai lent.

La floarea-soarelui din nordul şi centrul ţării se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

Cultura de porumb îşi va definitiva maturitatea ceară, aflându-se predominant în faza de maturitate deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol, starea de vegetaţie menţinându-se în general bună şi medie. De asemenea, la hibrizii timpurii se vor continua lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Sfecla de zahăr din centrul şi estul ţării va parcurge fazele de îngroşare a axei hipocotile şi acumulare a zahărului în rădăcină, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie.

În principalele bazine specializate, la cartof se vor înregistra uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, continuându-se totodată recoltarea la soiurile semitardive.

În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie, soiurile pentru vin se vor afla în fazele de acumulare a zahărului şi maturare a boabelor, iar la cele de masă se vor continua coacerea strugurilor şi recoltarea acestora. De asemenea, în sudul şi sud-estul ţării, viţa de vie se va afla la maturarea lemnului, precum şi îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Speciile pomicole vor parcurge predominant coacerea fructelor, maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în majoritatea plantaţiilor. Totodată, se vor continua lucrările de recoltare.

Funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă din sudul şi sud-estul ţării se va afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire-apariţia primelor frunze).

Condiţiile agrometeorologice vor fi pe ansamblu favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat, etc), cu excepţia zilelor cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă
  • Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor la rapiţă, orz şi grâu de toamnă
  • Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare şi pomi-viticole.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?