Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 23 iunie - 6 iulie 2010

Publicat: 23 iunie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În această perioadă se va menţine un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, cu valori medii diurne ale aerului ce vor oscila între 17... 29° C, mai ridicate cu 1... 6° C comparativ cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Cantităţile de precipitaţii se pot situa în limite obişnuite în zonele nordice şi centrale, iar în restul teritoriului agricol vor fi posibile valori sub normele climatologice lunare. Ploile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor aflate în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă (burduf, înspicare şi înflorire), pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul şi estul ţării, unde se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă).

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm în cultura de porumb, va prezenta în continuare valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, îndeosebi în centrul, nordul şi vestul teritoriului agricol. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum şi de la suprafaţa solului, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării.

Totodată, deficitele de apă din sol, în special din sud-estul, sudul şi local în vestul şi estul ţării, asociate cu regimul termic ridicat al aerului, vor determina ofilirea temporară a aparatului foliar la speciile prăşitoare în orele de amiază, răsucirea şi uscarea parţiala a acestuia, precum şi forţări stadiale.

Ca urmare, la culturile prăşitoare semănate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

Orzul de toamnă va parcurge predominant maturitatea deplină, declanşându-se totodată lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Cultura de grâu de toamnă se va afla la maturitatea ceară şi deplină (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din jumătatea de nord a ţării, unde se va semnala înflorirea, maturitatea lapte şi ceară (10-100%). Totodată se va putea declanşa recoltarea, în special în sudul, vestul şi sud-estul ţării.

La cultura de rapiţă aflată la maturitatea deplină se vor extinde lucrările de recoltare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va continua formarea capitulului (10-100%) şi înflorirea (10-70%), cu o stare de vegetaţie a culturilor pe ansamblu bună şi medie.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra înfrunzirea (8-20 frunze viabile) şi apariţia paniculului (10-80%), precum şi izolat, începutul înfloririi şi mătăsirea (10-30%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (60-100%), alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful, la înflorire (30-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor (10-90%).

Speciile pomicole de seminţoase vor parcurge predominant faza de creştere a rodului, iar sâmburoasele, coacerea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora.

În aproape toate podgoriile, la viţa de vie se vor continua fazele de creştere a boabelor şi lăstarilor.

 

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Administrarea de tratamente fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale);

• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de apă în sol;

• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 742 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?