Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 22 aprilie - 05 mai 2009

Publicat: 22 aprilie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
În acest interval va predomina un regim termic al aerului normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în zonele vestice mai scăzut decât în mod obişnuit.

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici privin regimul termic şi hidric


TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului se va situa între 7 şi 17ºC, apropiată de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va fi cuprinsă între 12 şi 22ºC, la nivel de ţară, valori mai ridicate (>25ºC) semnalându-se în intervalele cele mai calde, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului se va încadra între 3 şi 11ºC, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, posibil mai scăzută în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde este posibil să apară fenomenul de brumă.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 şi 10 cm va oscila între 14 şi 18°C, pe aproape întreg teritoriul agricol şi 8 şi 13°C în centrul şi nordul ţării, valori optime pentru realizarea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.), precum şi desfăşurării primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile semănate până în prezent.

Se întrevăd cantităţi de precipitaţii normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în vestul, centrul şi local în nordul ţării va fi posibil un regim pluviometric uşor excedentar. Ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.


Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol. În sudul, sud-estul şi estul ţării se vor menţine suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de umiditate se vor semnala în continuare pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia şi local în Moldova şi Oltenia.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie fiind mai intense în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă se va menţine bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizonare cu apă în sol.

Pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, starea de vegetaţie va fi în continuare medie şi slabă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea, aflându-se predominant în fazele de alungire a tulpinii îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile întârziate se vor înregistra înfrăţirea şi începutul alungirii paiului.

Rapiţa, semănată în Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, va parcurge fazele de înfrunzire şi apariţie a inflorescenţelor (10-100%).

La soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se vor semnala înflorirea, precum şi legarea şi creşterea rodului, iar la seminţoase (măr, păr) dezmugurirea şi înflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole.

La viţa de vie se va definitiva faza de "plâns", în special în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului aceasta se va afla la înmugurire, dezmugurire şi creşterea frunzelor.

Culturile de primăvară (orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, porumb, cartof, etc.) însămânţate până în prezent îşi vor continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire).

   
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

•    Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr, etc.)
•    Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe
•    Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor din culturile de toamnă
•    Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?