Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 21 octombrie - 3 noiembrie 2009

Publicat: 21 octombrie 2009 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7 şi 14°C, valori apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 şi 17°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 9°C în cea mai mare parte a zonelor agricole, posibil mai scăzută în nopţile cele mai reci (sub -8°C), îndeosebi în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, unde, local, va fi posibilă apariţia brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 6 şi 12°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în epoca optimă.

Se prognozează ploi locale la nivelul întregii ţări, iar în a doua parte a intervalului vor fi posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în special în nordul şi centrul teritoriului agricol. Vântul va prezenta intensificări temporare.


Starea solului

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării, cu excepţia unor suprafeţe din sud-est, sud şi local în est, unde se vor menţine deficite ridicate de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea în bune condiţii a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, în majoritatea regiunilor agricole. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor medii din aer şi de la suprafaţa solului sub limitele biologice optime ale plantelor (<0°C) va determina o încetinire a vegetaţiei şi chiar stagnarea temporară a acesteia.

Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe, la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare-răsărire şi formare a frunzei a treia în cea mai mare parte a teritoriului, respectiv înfrăţire, pe arealele din sudul ţării. Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în general bună, exceptând terenurile cu deficite de apă în sol, unde aceasta va fi medie şi slabă.

La speciile pomicole şi viticole fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului se vor desfăşura în condiţii bune, finalizându-se totodată lucrările de recoltare, în majoritatea plantaţiilor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, arături, pregătire a patului germinativ, semănat, etc.) se vor efectua în condiţii bune.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
  • Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU
Vizualizat: 533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?