Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 21 iulie - 3 august 2010

Publicat: 21 iulie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în regiunile agricole din sudul şi vestul ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17... 28° C, abaterile termice pozitive fiind de 1... 5° C, în aproape toate zonele de cultură.

Click pe poza pentru galerie!

În general, se întrevăd precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În zilele cu instabilitate atmosferică pronunţată, ploile vor fi predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

 

Starea solului

În condiţiile unui consum ridicat de apă prin evapotranspiraţie şi a cerinţelor maxime faţă de apă ale plantelor, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm, în culturile prăşitoare neirigate, se va situa la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe areale restrânse din sudul teritoriului este posibil să se semnaleze fenomenul de secetă pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua mai intens în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30… 32 grade), la culturile prăşitoare se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială/totală a acestora, precum şi forţări stadiale, în special pe terenurile agricole cu deficite de apă în sol.

La grâul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare la nivelul întregului teritoriu agricol.

Floarea soarelui, funcţie de data semănatului, se va afla la formarea capitulului, înflorire şi maturitate ceară, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de porumb va parcurge predominant apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea în majoritatea regiunilor agricole, iar local în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării la hibrizii extra-timpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea lapte.

La sfecla de zahăr se va semnala alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, formarea şi creşterea tuberculilor. Pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol se va înregistra uscarea prematură a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor.

La speciile seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra creşterea şi coacerea boabelor.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomicole de vară (piersic, cais, prun) aflate la maturitatea tehnologică;

• Combatarea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la culturile prăşitoare.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!