Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 20 mai – 2 iunie 2009

Publicat: 20 mai 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 10 şi 20ºC, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura maximă a aerului va oscila între 14 şi 26ºC, în toată ţara, valori mai ridicate ce pot atinge şi chiar depăşi 30ºC în perioadele cele mai calde, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 4 şi 14ºC, la nivelul întregului teritoriu agricol, posibil mai scăzută în nopţile cele mai reci, în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 şi 10 cm va fi cuprins între 17 şi 23ºC, în toate regiunile agricole, temperaturi favorabile desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire.

Se întrevăd ploi locale, sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie. În prima parte a perioadei sunt posibile precipitaţii, îndeosebi în zonele vestice, nordice şi centrale, izolat fiind condiţii de producere a grindinei.


Starea solului

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând unele suprafeţe extinse din sud, sud-est şi est, unde se vor semnala deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi moderată).

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate al solului în stratul 0-50 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea arealelor agricole. În Dobrogea, Bărăgan, Oltenia şi local în Moldova se vor menţine deficite accentuate de umiditate, valorile cele mai mari menţinându-se în zonele sud-estice şi estice ale ţării.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile hidro-termice din aer şi sol vor permite desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile prăşitoare doar pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, deficitele accentuate de umiditate din sol vor determina ofilirea temporară a frunzelor, îngălbenirea şi chiar uscarea parţială/totală a acestora, atât la cerealierele de toamnă, cât şi la culturile de primăvară.

În aceste condiţii, starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia, îndeosebi pe suprafeţele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării.

La orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului, condiţiile pedo-climatice şi agrotehnica aplicată, se vor continua fazele de alungire a paiului, burduf, înspicare şi înflorire în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local în Dobrogea şi sudul Munteniei va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate lapte.

Starea de vegetaţie se va menţine medie şi bună în semănăturile efectuate în epocă optimă şi cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe arealele afectate de fenomenul de secetă pedologică puternică şi extremă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta slabă şi medie, local fiind posibilă compromiterea culturilor.

Rapiţa din sudul, sud-estul, estul, nord-vestul şi centrul ţării îşi va continua înflorirea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în Dobrogea, formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.

Floarea-soarelui se va afla în fazele de germinare, răsărire şi dezvoltare a primei perechi de frunze adevărate, cu o stare de vegetaţie în general medie şi bună, precum şi la înfrunzire în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Porumbul va parcurge germinarea şi răsărirea, precum şi apariţia frunzei a 3-a (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Pe unele suprafeţe din Banat şi extremitatea Câmpiei Românie se va semnala începutul înfrunzirii.

La culturile termofile (floarea-soarelui şi porumb), pe terenurile cu deficite ridicate şi chiar accentuate de umiditate în sol, răsărirea va fi neuniformă, seminţe negerminate, goluri în culturi, local fiind necesară chiar reînsămânţarea acestora.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de germinare, răsărire şi apariţie a primelor frunze adevărate, funcţie de data semănatului.

În principalele bazine de cultură din centrul, estul şi vestul ţării, cartoful destinat consumului îşi va continua răsărirea şi creşterea lăstarilor laterali.

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) vor înregistra fazele de legare şi creştere a rodului, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (măr, păr, gutui), înflorirea, legarea fructelor, creşterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor. La soiurile timpurii de cireş din extremitatea de sud a Câmpiei Române va fi posibilă maturarea fructelor.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla la înfrunzire şi creşterea lăstarilor (40-100%), iar la soiurile timpurii de masă va fi posibilă semnalarea înfloririi, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale/mecanice) în culturile prăşitoare;
  • Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Aplicarea irigaţilor în zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 434 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!