Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 20 ianuarie - 02 februarie 2010

Publicat: 20 ianuarie 2010 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5 şi 3oC în aproape toată ţara, abaterile pozitive fiind de 1...4oC, îndeosebi în zonele sudice.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 8oC în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sudul ţării, unde, în zilele cele mai calde, acestea pot depăşi, local, 15oC.

Temperaturile minime ale aerului vor oscila între -11 şi 4oC pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, posibil mai scăzute în depresiuni (mai mici de -15oC), unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii uşor excedentare în majoritatea regiunilor agricole. Precipitaţiile vor fi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), predominant sub formă de ninsori, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.


Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în majoritatea regiunilor agricole, exceptând unele areale din sud-estul ţării, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole, se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic în majoritatea zonelor de cultură. În perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării.

Starea de vegetaţie la culturile semănate în epoca optimă se va menţine în general medie şi bună, iar la cele înfiinţate tardiv şi pe arealele afectate de seceta pedologică din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slabă.

Totodată, temperaturile minime din aer, deosebit de scăzute, sub pragurile biologice critice (-10...-15oC) de rezistenţă a plantelor, în absenţa unui strat protector de zăpadă, vor putea afecta parţial şi chiar total aparatul foliar, îndeosebi la culturile înfiinţate după 20 octombrie.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în diferite faze fenologice, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea în aproape toate regiunile agricole.

Rapiţa semănată în epoca optimă în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, va parcurge predominant faza de înfrunzire.

La speciile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ, în toate plantaţiile.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole şi viticole;
  • transportul îngrăşămintelor organice în câmp.


Administraţia Naţională de Meteorologie
Director General - Dr. Ion Sandu               
Şef Laborator Agrometeorologie - Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel, Ana Şerban

Vizualizat: 539 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
poate in alt an
|
01. 24, 2010. Sunday 18:50
acum sint deja -20
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?