Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 2 - 15 decembrie 2009

Publicat: 05 decembrie 2009 - 14:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric


Pe ansamblu, în acest interval se va menţine un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele agricole vestice şi sud-estice, unde se pot depăşi valori medii multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

6

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 5°C, apropiată de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.


Temperatura maximă
a aerului se va situa între 0 şi 7°C în aproape toată ţara, iar în zilele cele mai calde acestea pot depăşi local, 15°C, îndeosebi în primele zile ale perioadei.


Temperatura minimă a aerului va prezenta valori cuprinse între -7 şi 4°C pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, mai scăzute în zonele depresionare nordice şi centrale, unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.

Sunt posibile ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. De asemenea, cantităţile de precipitaţii pot depăşi normele climatologice.

 


Starea solului


Pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Pe suprafeţe restrânse din Bărăgan, Dobrogea şi sud-estul Moldovei se va semnala secetă pedologică moderată şi local, puternică.

 


Starea de vegetaţie a culturilor agricole


În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Totodată, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor vor fi lente, mergând până la stagnarea temporară a acestora în perioadele reci.

Pe terenurile agricole cu strat de zăpadă, la speciile de toamnă, procesele de iernare se vor desfăşura în general în condiţii normale. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, cu excepţia culturilor semănate tardiv, unde starea de vegetaţie va fi medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului se vor afla predominant în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restrânse în epoca optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, în majoritatea zonelor de cultură.

Speciile pomi-viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic în toate plantaţiile, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole specifice (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar, îndeosebi în zilele cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole
  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
  • Continuarea lucrărilor de arăt în vii şi livezi *Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie.
Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 515 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?