Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări agrometeorologice pentru intervalul 19 noi - 2 dec 2008

Publicat: 19 noiembrie 2008 - 00:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit în prima parte şi normală în restul perioadei, în majoritatea zonelor de cultură.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1 şi 8oC, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...4oC şi -4 şi 3oC, în a doua parte, valori apropiate de cele medii multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 6 şi 11oC, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4 şi 6oC, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din nordul şi centrul ţării, favorizând producerea brumei şi a îngheţului la sol.

Per ansamblu, cantităţile de precipitaţii vor fi normale, iar în nord-vest şi est vor avea tendinţa de excedent. Sunt posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) spre sfârşitul perioadei.

Starea solului

În stratul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă va prezenta valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul ţării, unde se va menţine seceta pedologică, având diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, în perioada caldă, regimul termic al aerului va favoriza desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, precum şi a celor de maturare a lemnului la speciile pomi-viticole în majoritatea regiunilor agricole. În zilele cele mai reci, scăderea temperaturilor din aer şi sol, în raport cu pragurile biologice optime ale plantelor, vor determina o încetinire a ritmului de vegetaţie, pe aproape întreg teritoriul agricol, mergând până la stagnarea temporară în depresiunile din centrul şi nordul ţării.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării, vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea. Culturile semănate după 20 octombrie se vor afla la germinare-răsărire şi înfrunzire, plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

În zonele agricole sudice, sud-estice, estice şi centrale, rapiţa semănată în epoca optimă îşi va continua înfrunzirea.

Speciile pomi-viticole îşi vor definitiva procesele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor în majoritatea plantaţiilor, culturile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare. La viţa de vie se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului, respectiv îngropatul viilor, precum şi cele de fertilizare cu îngrăşăminte organice, în cea mai mare parte a podgoriilor.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Lucrări de arat în vii şi livezi;
  • Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomicole.
Vizualizat: 457 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?