Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 18 noiembrie - 1 decembrie 2009

Publicat: 18 noiembrie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală, în majoritatea zonelor agricole.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 0 şi 8°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 5 şi 11°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai ridicate în zilele cele mai calde, îndeosebi în zonele sudice.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5 şi 7°C, în aproape toată ţara, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării vor fi posibile valori mai scăzute, sub -10°C, favorizând producerea brumelor şi îngheţului la sol.

Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 10 cm, se va situa între 4 şi 9°C, limite optime pentru continuarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu).

Precipitaţiile vor fi normale, sub aspect cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia celor din nordul şi centrul ţării, unde acestea vor fi excedentare. Totodată, se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare),  îndeosebi în zonele deluroase.


Starea solului

Conţinutul de umiditate accesibilă culturilor de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea suprafeţelor agricole. Pe unele areale din sudul şi sud-estul teritoriului, conţinutul de umiditate va fi deficitar (secetă pedologică moderată).


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidrotermic din aer şi sol va fi favorabil desfăşurării proceselor vegetative la culturile de toamnă în majoritatea zonelor agricole, exceptând cele depresionare, îndeosebi din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile de vegetaţie vor fi lente sau chiar vor stagna temporar.

Culturile de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de înfrunzire şi înfrăţire, culturile prezentând o densitate şi uniformitate pe ansamblu medie şi bună. În semănăturile efectuate în afara epocii, vor predomina răsărirea şi formarea frunzei a 3-a, starea de vegetaţie fiind în general slabă şi medie.

Sub aspect fenologic, rapiţa, funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice se va afla la înfrunzire, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie, în special în culturile înfiinţate în epoca optimă.

Pomii fructiferi vor parcurge procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, iar în plantaţiile viticole va fi posibil să se semnaleze starea de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc) se vor putea executa în condiţii bune.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?