Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 17-30 martie 2010

Publicat: 16 martie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În zonele agricole din jumătatea de sud a ţării, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general în condiţii normale. Totodată, în depresiunile din nordul şi centrul ţării, datorită temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente, îndeosebi în zilele cele mai reci.

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect fenologic, cerealierele de orz şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă se vor afla predominant la înfrăţire şi, izolat, începutul alungirii tulpinii, în special pe suprafeţele agricole din sudul, sud-estul şi vestul ţării.

În semănăturile efectuate după 20 octombrie se vor semnala fazele de formare a frunzei a 3-a şi înfrăţire. Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie în culturile însămânţate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în cele tardive.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, rapiţa va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, iar pe unele suprafeţe din sudul şi estul ţării va fi posibilă apariţia inflorescentelor, plantele prezentând o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

La speciile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş, etc.) se vor înregistra fazele de umflare a mugurilor de rod în cea mai mare parte a plantaţiilor, precum şi dezmugurirea, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla în starea de repaus biologic, iar local, în jumătatea de sud, va fi posibilă înregistrarea fazei de „plâns”.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori optime şi apropiate de optim pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi centrul ţării, unde rezerva de apă din sol va fi satisfăcătoare.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între -1... 9°C, valori apropiate de normalul perioadei.

De asemenea, temperaturile maxime din aer pot atinge 20°C, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării, iar minimele vor putea coborî sub -5°C, doar în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei, unde izolat, se va produce brumă şi îngheţ superficial la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări ale vântului de scurtă durată, în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Însămânţarea culturilor din prima epocă (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă, etc.), în special pe arealele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;

• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea soarelui, cartof);

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: dr. Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 553 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?