Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 17 iunie – 30 iunie 2009

Publicat: 17 iunie 2009 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, în această perioadă regimul termic din aer va fi mai ridicat decât în mod normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 şi 26°C, în toate regiunile agricole, cu 1-4°C peste mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20 şi 33°C, la nivelul întregii ţări, iar în zilele cele mai calde vor fi posibile valori ce pot atinge şi chiar depăşi 35°C, în special în jumătatea de sud a teritoriului.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 9 şi 20°C, în aproape toată ţara, iar în nopţile cele mai calde vor fi posibile valori ce pot depăşi frecvent 17°C (nopţi tropicale), îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare, comparativ cu cerinţele faţă de apă ale plantelor agricole din această perioadă, în majoritatea zonelor agricole. Ploile pot avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat, căderi de grindină.


Starea solului

Pe profilul de sol 0-100 cm, ca urmare a cerinţelor mari faţă de apă ale plantelor de grâu aflate în faze de consum maxim (înspicare, înflorire, umplerea bobului), conţinutul de umiditate va prezenta valori deficitare îndeosebi în sudul, sud-estul estul şi vestul ţării, seceta pedologică având diferite grade de intensitate (extremă, puternică şi moderată). Pe restul suprafeţelor agricole rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare.

În cultura de porumb neirigat, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm va înregistra valori satisfăcătoare şi, local, apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură. Deficite accentuate de umiditate se vor semnala în sudul, sud-estul şi estul teritoriului agricol.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a stresului termic generat de temperaturile maxime din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă (30 şi 32°C) ale plantelor agricole, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

De asemenea, deficitele de apă din sol, asociate cu regimul termic ridicat al aerului şi solului vor determina în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, uscarea parţială/totală a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale ale proceselor de maturare-coacere la speciile toamnă.

La grâul de toamnă aflat în faze cu cerinţe maxime faţă de apă (înspicare, înflorire, umplerea bobului), starea de vegetaţie se va deprecia progresiv, în special pe suprafeţele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării.

Orzul şi grâul de toamnă, înfiinţate în perioada optimă, se vor afla în fazele de înflorire, maturitate în lapte şi maturitate ceară, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în extremitatea de sud a Câmpiei Române este posibil ca spre sfârşitul intervalului să se declanşeze faza de maturitate deplină. La cele semănate în afara epocii optime se vor semnala fazele de alungire a tulpinii, burduf, înspicare şi înflorire în procente diferite.

La cultura de rapiţă se va înregistra maturitatea deplină în majoritatea zonelor de cultură, iar în sudul teritoriului agricol va fi posibilă declanşarea recoltării.

Floarea soarelui va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi formarea capitulului pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar înflorirea se va putea extinde în jumătatea de sud a ţării, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună.

La porumb, predominantă va fi faza de înfrunzire în aproape toate zonele de cultură, iar local, în sudul şi vestul ţării, apariţia paniculului, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala în continuare dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, îmbobocirea şi înflorirea, la soiurile de vară.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla la creşterea rodului, lăstarilor şi frunzelor, iar la sâmburoase (cireş, vişin, corcoduş, cais) se va continua maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

Viţa de vie va parcurge faza de înflorire, legare şi creştere a boabelor la soiurile timpurii din sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogei, Moldovei şi Transilvania, cu o stare de vegetaţie ce se va menţine în general bună.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol
  • Continuarea efectuării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp şi pomi-viticole
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi la fructele de sezon


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU
Vizualizat: 582 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?