Regimul termic al aerului va fi per ansamblu normal pentru această perioadă în majoritatea zonelor agricole şi uşor mai ridicat în estul şi sud-estul ţării. În intervalele calde temperaturile maxime ale aerului pot atinge şi chiar depăşi 10oC, îndeosebi zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, iar în zilele cele mai reci, este posibil să se înregistreze temperaturi minime sub -10...-5oC, în special în zonele depresionare din centrul şi nordul teritoriului.
Se întrevede un regim pluviometric în general normal, în aproape toate zonele de cultură ale ţării. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite local de intensificări temporare ale vântului.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare la nivelul întregii ţări.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se vor afla predominant în stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând intervalele calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi pe arealele agricole din sudul ţării. În zilele cele mai reci, cu temperaturi minime situate sub pragul biologic critic de rezistenţă a plantelor (-10oC) vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri etc.), îndeosebi la culturile cerealiere de toamnă semănate în afara epocii optime, nepregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare şi fără strat protector de zăpadă.
La culturile de orz şi grâu de toamnă însămânţate în perioada optimă, se vor înregistra fazele de formare a frunzei a 3-a şi înfrăţire, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind per ansamblu bună şi medie. Semănăturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a 3-a şi înfrăţirea, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi densitate redusă.
Rapiţa va parcurge înfrunzirea, iar starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla predominant în repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cireş şi vişin), în zilele cele mai calde, vor fi posibile ritmuri lente în desfăşurarea fenofazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole