Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 17 Decembrie 2008 - 20 Ianuarie 2009

Publicat: 22 decembrie 2008 - 20:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Sub aspect termic, prima parte a perioadei se va caracteriza printr-o vreme în general normală, iar spre sfârşitul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite normale în aproape toată ţara, exceptând jumătatea nordică, unde se pot înregistra valori peste normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

TEMPERATURA MEDIE DIURNA a aerului va fi cuprinsă între -7 şi 4 grade Celsius la începutul perioadei, apropiată de mediile multianuale şi -4... 0 grade Celsius în ultimele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1... 4 grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole.

TEMPERATURA MAXIMA a aerului se va încadra între -2... 6 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, mai ridicată în zilele cele mai calde, peste 10 grade Celsius, în special în sudul ţării.

TEMPERATURA MINIMA a aerului se va situa între -13... 0 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar în depresiunile nordice şi centrale se vor înregistra valori mai scăzute (-15... -20 grade Celsius), producându-se brumă şi îngheţ la sol.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa pe ansamblu în limite normale în aproape toată ţara, exceptând jumătatea nordică a teritoriului agricol, unde se pot înregistra valori peste normele climatologice. Ninsorile pot fi asociate cu intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în zonele extracarpatice. Totodată, vor fi condiţii de producere a ceţii, local asociată cu depunere de chiciură.

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul ţării, unde se va semnala în continuare secetă pedologică moderată şi local, puternică.
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor intra treptat în stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în intervalele calde vor fi posibile reluări lente de vegetaţie, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, în condiţiile absenţei stratului de zăpadă, asociată cu temperaturi minime negative din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-20... -15... -10 grade Celsius) ale plantelor, se vor putea înregistra vătămări ale aparatului foliar prin îngălbenirea şi brunificarea vârfului frunzelor la culturile de toamnă.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrunzirea, plantele aflându-se predominant în faza de înfrăţire, cu 1-3 fraţi bine dezvoltaţi, starea de vegetaţie menţinându-se pe ansamblu medie şi bună. În culturile înfiinţate tardiv se vor semnala fazele de răsărire şi formarea frunzei a 3-a, iar uniformitatea şi densitatea plantelor se va prezenta medie spre slabă.
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi centrul ţării îşi va continua înfrunzirea, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă şi pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
În aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge predominant stadiul de repaus vegetativ, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Recomandări de specialitate, calendarul lucrărilor agricole:
Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă, etc);
Controlul viabilităţii mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azot);
Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
Transportul îngrăşămintelor organice în câmp.

Vizualizat: 553 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!