Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16 decembrie 2009 - 19 ianuarie 2010

Publicat: 15 decembrie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa -4 şi 4°C, mai ridicate cu 1 şi 4°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 9°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai ridicată, peste 15°C, în perioadele cele mai calde, în special în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9 şi 0°C în aproape toate zonele de cultură, valori mai scăzute (sub -15°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.

Se prognozează cantităţi de apă în general normale în aproape toată ţara, exceptând primele zile ale intervalului, când precipitaţiile pot depăşi normele climatologice, în majoritatea regiunilor agricole.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol se vor menţine pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul şi estul ţării, seceta pedologică fiind moderată şi local, puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se va semnala stadiul de repaus biologic pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, în intervalele calde, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor vegetative, în special pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării.

Culturile semănate în afara epocii optime, insuficient călite şi nepregătite la condiţiile de iernare, vor putea fi afectate parţial/total, prin brunificări/degerături ale vârfului frunzelor, datorită temperaturilor minime din aer deosebit de scăzute, situate sub pragurile biologice critice (-15 şi -20°C) de rezistenţă a plantelor şi în absenţa unui strat protector de zăpadă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Pe majoritatea suprafeţelor agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant în stadiul de repaus vegetativ.
      
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic în toate plantaţiile.
       
Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale la cerealierele de toamnă
Vizualizat: 566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!