Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 15-28 septembrie 2010

Publicat: 15 septembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 10... 20° C, limite apropiate de mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie a solului la adâcimea de 5 cm se va situa între 11... 22° C, în cea mai mare parte a ţării, favorabilă continuării însămânţărilor de toamnă şi desfăşurării primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile (rapiţă, orz) înfiinţate până în prezent.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale în aproape toate zonele de cultură, exceptând sudul şi sud-estul ţării, unde acestea se vor putea situa sub mediile multianuale.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta în continuare valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, local puternică şi extremă) se va menţine pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul şi sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, regimul hidro-termic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi uşor încetinite. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz), condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din sud-vestul, centrul şi nordul ţării. Pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol din sudul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).

La cultura de floarea-soarelui se va putea finaliza faza de maturitate deplină (100%), continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%), în special în jumătatea de nord a ţării, iar la hibrizii semitardivi se va continua recoltarea, în aproape toate regiunile agricole.

În Transilvania, Moldova şi Crişana, sfecla de zahăr se va afla predominant la acumularea zahărului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică.

În principalele bazine de cultură, cartoful îşi va continua maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.

La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire. Totodată se vor continua lucrările de semănat, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• Continuarea lucrărilor de arat şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;

• În zonele din sudul şi sud-estul ţării, unde conţinutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm este scăzut, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului;

• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!