Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 15 iulie – 28 iulie 2009

Publicat: 15 iulie 2009 - 20:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza, pe ansamblu, printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în aproape toate zonele agricole, chiar caniculară în jumătatea de sud a ţării.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 15 şi 28ºC, mai ridicată cu 1 şi 5ºC faţă de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20 şi 35ºC, în toate regiunile agricole, valori mai ridicate >35ºC fiind posibil să se înregistreze în zonele de câmpie.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 11 şi 20°C, în aproape toată ţara, iar în intervalele cele mai calde poate depăşi 20°C (nopţi tropicale) pe suprafeţele agricole din sudul teritoriului agricol.

În general, se întrevăd precipitaţii în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În zilele cu instabilitate atmosferică pronunţată, ploile vor fi predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat fiind condiţii de grindină.


Starea solului

În condiţiile unui consum ridicat de apă prin evapotranspiraţie şi a cerinţelor maxime faţă de apă ale plantelor, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm, în culturile prăşitoare neirigate se va diminua semnificativ, determinând accentuarea deficitelor de apă pe suprafeţele agricole din sud, sud-est şi est, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă. În restul teritoriului aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În cea mai mare parte a zonelor agricole, procesele biologice la culturile prăşitoare vor avea o evoluţie mai intensă, determinând forţări stadiale în vegetaţie. Temperaturile maxime deosebit de ridicate ale aerului asociate cu deficite accentuate de umiditate în sol, îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării, pe fondul cerinţelor maxime faţă de apă ale prăşitoarelor, plantele vor fi supuse stresului hidric şi termic manifestat prin ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar, creşterea numărului de frunze uscate, cu efecte negative asupra proceselor de formare şi umplere a boabelor şi seminţelor.

La grâul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare la nivelul întregului teritoriu agricol.

Floarea soarelui, funcţie de data semănatului, se va afla la formarea capitulului, înflorire şi maturitate ceară, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de porumb va parcurge predominant apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea în majoritatea regiunilor agricole, iar, local, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării la hibrizii extra-timpurii şi timpurii, maturitatea lapte.

La sfecla de zahăr se va semnala alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, formarea şi creşterea tuberculilor. Pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va înregistra în continuare uscarea prematură a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor la cartof.

La speciile seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra creşterea şi coacerea boabelor.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Continuarea aplicării irigaţiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomicole de vară (piersic, cais, prun) aflate la maturitatea tehnologică

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 661 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciprian
|
07. 15, 2009. Wednesday 17:19
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!