Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 14 - 27 aprilie 2010

Publicat: 19 aprilie 2010 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din centrul ţării, unde ritmurile vegetative vor fi uşor mai lente.

Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în culturile semănate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire şi alungirea tulpinii. În culturile tardive se vor definitiva fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţirea.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, rapiţa va parcurge înfrunzirea, alungirea tulpinii, precum şi apariţia inflorescentelor, îndeosebi pe terenurile din jumătatea de sud a ţării.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii şi extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor semnala fazele de dezmugurire şi înflorire. La semintoase (măr, păr, gutui) se va înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi izolat apariţia butonilor florali.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de înmugurire, dezmugurire şi local înfrunzire.

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură.

Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local în sudul şi sud-estul ţării se vor semnala deficite moderate de umiditate.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Per ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Regimul termic mediu diurn al aerului va fi cuprins între 7... 15°C, limite apropiate de normalul perioadei în aproape toate zonele de cultură.

La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va oscila între 8... 17°C, valori favorabile continuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui şi porumb) şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) în semănăturile din prima urgenţă (mazăre, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr).

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe majoritatea suprafeţelor agricole, mai frecvente în nordul ţării, unde este posibil să se înregistreze precipitaţii mai însemnate cantitativ. Izolat, ploile pot avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Definitivarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă, etc.);
• Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul/plantatul culturilor prăşitoare;
• Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de intreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare).

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel,  Daniel Alexandru

Vizualizat: 493 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?