Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 13-26 octombrie 2010

Publicat: 13 octombrie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în sudul şi sud-estul ţării vor fi posibile depăşiri ale mediilor multianuale lunare. Regimul termic mediu diurn al aerului se va situa între 4... 13° C, limite apropiate de normalul perioadei.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 6... 14° C la nivelul întregii ţări, optimă însămânţării culturilor de orz şi grâu de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la cele semănate în epoca optimă.

Pe ansamblu, cantităţile de apă vor putea depăşi normele climatologice în aproape toate zonele de cultură, exceptând sud-estul ţării, unde precipitaţiile se vor încadra în limite normale.

Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm / ogor, aprovizionarea cu apă va înregistra în continuare valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor semnala în sud-estul şi local în sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

La culturile de toamnă semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura în general normal în jumătatea sudică a teritoriului şi uşor mai lent în cea nordică. Totodată, local în zonele depresionare procesele de creştere şi dezvoltare vor fi mai încetinite şi temporar chiar stagnate, ca urmare a valorilor termice scăzute din aer şi sol comparativ cu normalul perioadei.

Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol din sudul şi sud-estul teritoriului agricol.

Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului, vor parcurge fazele de germinare-răsărire, în cea mai mare parte a ţării, precum şi formarea primelor frunze adevărate, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se vor semnala predominant germinarea, răsărirea şi înfrunzirea, îndeosebi în zonele sudice şi sud-estice. De asemenea, în estul teritoriului agricol, unde se menţin deficite de apă în sol, răsărirea plantelor va fi în general neuniformă.

La porumb se vor definitiva lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va afla la maturitatea tehnologică, extinzându-se totodată suprafeţele recoltate.

În aproape toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se vor înregistra fazele de coacere a rodului la soiurile tardive şi maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/căderea fiziologică a frunzelor.

 

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;

• Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi încheierea semănatului la grâul de toamnă;

• Finalizarea lucrărilor de recoltare transport şi depozitare la produsele agricole de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv Ştiinţific Meteorologie Operaţională - dr. Aurora Bell; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!