Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 12-25 mai 2010

Publicat: 12 mai 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul unui regim termic din aer şi sol ridicat, la culturile de câmp şi pomi viticole, ritmurile de vegetaţie vor fi energice, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din jumătatea de sud a ţării.

Click pe poza pentru galerie!

În restul zonelor de cultură, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în general normal, exceptând terenurile afectate de seceta pedologică, unde ritmurile vegetative vor fi stânjenite. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă şi cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe arealele afectate de fenomenul de secetă pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta slabă şi medie.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului se vor afla predominant în fazele de alungire a tulpinii, burduf şi înspicare, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Totodată, în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării va fi posibilă declanşarea înfloririi, începând cu decada a doua a lunii.
La culturile prăşitoare (floarea soarelui, porumb) se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire-înfrunzire, în majoritatea regiunilor agricole.

În sudul, sud-estul, estul, nord-vestul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua alungirea tulpinii şi înflorirea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în Dobrogea se vor înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.

În principalele bazine de cultură, cartoful de consum va parcurge încolţirea, răsărirea precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar sfecla de zahăr se va afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primei perechi de frunze adevărate.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va parcurge predominant dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, iar spre sfârşitul lunii, local, va fi posibilă declanşarea înfloririi, îndeosebi la soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării. La pomii fructiferi, speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin), se vor înregistra fazele de legare şi creştere a rodului, precum şi înfrunzirea, iar la cele seminţoase (măr, păr, gutui), înflorirea, legarea fructelor, creşterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor. La soiurile timpurii de cireş din extremitatea de sud a Câmpiei Române va fi posibilă coacerea fructelor.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, sudul şi estul Munteniei şi al Moldovei.

În stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de apă în cultura neirigată de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică moderată şi, local, puternică.

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme pe ansamblu normală, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse între 12... 20° C, apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprins între 13... 23° C la nivelul întregii ţări, favorabil parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară (orzoaică, cartof, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, etc.) semănate în epoca optimă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii în general normale, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în vestul, centrul şi nordul ţării, cantităţile de apă pot depăşi mediile climatologice. Ploile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Urgentarea în vederea definitivării semănatului la culturile prăşitoare;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prăsile manuale/mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

• Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;

• Aplicarea irigaţiilor în zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Daniel Alexandru, Dumitru Anghel

Vizualizat: 740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?