Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 1-14 septembrie 2010

Publicat: 01 septembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai ridicat în zonele de câmpie din sudul, sud-estul şi, izolat, vestul ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 11... 21° C, valori apropiate de mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

În sol, la adâncimea de 5 cm, regimul termic mediu diurn se va încadra între 15... 23° C în cea mai mare parte a ţării, optim pentru pregătirea patului germinativ şi efectuarea însămânţărilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă.

Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile agricole. Cantităţile de precipitaţii vor fi pe ansamblu normale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în sudul şi sud-estul ţării acestea vor putea fi sub mediile climatologice.

Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, vestul Banatului, precum şi local în sudul şi estul Moldovei se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi, izolat, extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile de creştere, dezvoltare şi maturare ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal, în aproape toată ţara. În sud-estul şi sudul ţării pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică se va produce în continuare deprecierea stării de vegetaţie la culturile praşitoare neirigate, prin îngălbenirea / uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui, forţări stadiale şi, implicit, diminuarea potenţialului productiv.

Floarea-soarelui în regim irigat îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, continuându-se totodată lucrările de recoltare.

Pe suprafeţele irigate, porumbul se va afla la maturitatea ceară (50-100%) şi deplină (10-100%), în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii semănaţi în epoca optimă va fi posibilă declanşarea recoltării, în special în jumătatea de sud a ţării.

Sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile semitardive şi tardive.

La speciile pomi-viticole vor predomina creşterea şi maturarea fructelor / boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
Cultura de rapiţă semănată pe unele areale din vestul, nordul şi estul ţării va parcurge primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire).

Recomandări de specialitate / calendarul lucrărilor agricole

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Continuarea lucrărilor de arat şi de pregătire a terenurilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);

• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie

Director Executiv - Cornel Soci; Şef Laborator Agrometeorologie - dr. Elena Mateescu; Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea

Vizualizat: 471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?