Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 11 - 24 februarie 2009

Publicat: 11 februarie 2009 - 17:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Regimul termic va fi în general normal, mai cald în estul ţării. Spre sfârşitul perioadei vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, îndeosebi în sud şi sud-est..

Click pe poza pentru galerie!

Regimul termic al aerului va fi în general normal pentru această perioadă în majoritatea zonelor agricole ale ţării, cu excepţia regiunilor estice, unde vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit.

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului se va situa între -5...2ºC în aproape toată ţara, limite apropiate de mediile multianuale.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va oscila între 1...6ºC în cea mai mare parte a ţării, mai ridicată (>15ºC) în zilele cele mai calde.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului va fi cuprinsă între -10...0ºC, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută (<-20ºC) în intervalele cele mai reci, în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile depăşiri ale valorilor normale de precipitaţii în zonele agricole din nordul ţării, iar în restul teritoriului cantităţile de apă se vor încadra în limitele multianuale. În ultima parte a perioadei vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări ale vântului, îndeosebi în sud şi sud-est.

Starea solului

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa la valori apropiate de optim, optime şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul ţării. Pe unele suprafeţe agricole din sud-estul ţării se va menţine fenomenul de secetă pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se vor afla predominant în stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând intervalele calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi pe arealele agricole din sudul ţării. În zilele cele mai reci, cu temperaturi minime situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-15... -20ºC) vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri, etc.), îndeosebi la culturile cerealiere de toamnă semănate în afara epocii optime, nepregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare şi fără strat protector de zăpadă.

La culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a 3-a şi înfrăţire, iar starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie. Semănăturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a 3-a şi înfrăţirea, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi densitate redusă, îndeosebi pe arealele cu o aprovizionare insuficientă de apă în sol.

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării rapiţa va parcurge înfrunzirea, iar local în Muntenia şi Dobrogea, apariţia inflorescenţelor. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla predominant în repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cireş şi vişin), în zilele cele mai calde vor fi posibile ritmuri lente în desfăşurarea fenofazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor din aer sub -15.... -20ºC (prag biologic critic) va putea afecta viabilitatea mugurilor de rod, în special la speciile timpurii de cais şi piersic aflate în faza de înmugurire-dezmugurire.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Efectuarea arăturilor pe suprafeţele fără strat de zăpadă;

- Continuarea lucrărilor de arat şi tăieri în plantaţiile viti-pomicole;

- Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice la pomii fructiferi şi viţă de vie;

- Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Sursa: ANS - Colectiv de elaborare: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Oana OPREA, Dumitru ANGHEL, Maria NISTOR, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!