Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 10 - 23 martie 2009

Publicat: 11 martie 2009 - 14:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului apropiat de normalul perioadei, în majoritatea zonelor agricole, iar local în sud-estul ţării vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit.

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici privind regimul termic şi hidric

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ
a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 8ºC, valori apropiate de mediile multianuale la nivelul întregului teritoriu agricol.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului va oscila între 4 şi 14ºC, în aproape toată ţara, posibil mai ridicată, până la 20ºC în zilele cele mai calde, îndeosebi în zonele sudice.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului se va situa între -5 şi 4ºC în majoritatea regiunilor, iar în intervalele cele mai reci sunt posibile valori mai scăzute, până la <-10ºC, în zonele depresionare nordice şi centrale, determinând producerea brumelor şi a îngheţului târziu la sol.

În primele zile se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, în aproape toate zonele de cultură, izolat fiind posibil să se semnaleze cantităţi excedentare de precipitaţii.


Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării. În Dobrogea, Bărăgan şi local în sudul Moldovei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite reluarea treptată a vegetaţiei la culturile de câmp şi pomi-viticole, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Procesele fiziologice ale plantelor agricole se vor desfăşura în general în condiţii normale, ritmurile de vegetaţie fiind mai intense în zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării.

În depresiunile centrale şi nordice se va menţine starea de repaus biologic, iar în zilele cele mai reci vor fi posibile temperaturi minime negative sub limita critică de rezistenţă a plantelor (<-10°C), producându-se astfel vătămări ale aparatului foliar (brunificare, arsuri, etc.), în special la culturile de toamnă semănate tardiv, insuficient călite şi slab înrădăcinate.

Totodată, va exista riscul afectării mugurilor de rod la speciile timpurii de pomi fructiferi şi viţă de vie.

Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge diferite faze fenologice, funcţie de data semănatului, respectiv formarea frunzei a 3-a şi înfrăţirea, precum şi alungirea tulpinii, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă, atât în culturile tardive, cât şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înfrunzirea, iar local, în Muntenia şi Moldova, se va semnala apariţia inflorescenţelor. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de înmugurire şi dezmugurire, în majoritatea plantaţiilor.

La viţa de vie se va înregistra faza de "plâns", în cea mai mare parte a podgoriilor, iar local, în zonele sudice, va fi posibilă apariţia mugurilor.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă şi a mugurilor de rod la viţa de vie şi pomii fructiferi;

- Pregătirea patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (sfeclă de zahăr, floarea soarelui, cartof), pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

- Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe în culturile de toamnă;

- Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.


Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIUVizualizat: 547 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!