Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 1 iulie – 14 iulie 2009

Publicat: 01 iulie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privind regimul termic şi hidric

Specific acestui interval va fi menţinerea regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 şi 27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 4°C, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 33°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai ridicate (>35°C) fiind posibile în perioadele cele mai calde, îndeosebi în zonele de câmpie.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10 şi 22°C, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării, cu nopţi tropicale (Tmin >20°C) mai frecvente pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud.

Sub aspect pluviometric, pe ansamblu, perioada va fi deficitară în cea mai mare parte a zonelor agricole. Precipitaţiile vor avea caracter de aversă, dar şi torenţiale, asociate cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.


Starea solului

Deficitele ridicate de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm în cultura de porumb neirigat aflat în faze cu cerinţe maxime faţă de apă se vor menţine şi chiar accentua pe majoritatea suprafeţelor agricole. În nordul şi centrul ţării va fi posibil să se înregistreze un conţinut de umiditate satisfăcător până la apropiat de optim.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele biologice ale culturilor prăşitoare vor fi intensificate îndeosebi în jumătatea de sud a teritoriului agricol, ca urmare a temperaturilor maxime deosebit de ridicate, pe fondul unor cerinţe mari faţă de apă ale plantelor. În aceste condiţii, se va semnala, în continuare, fenomenul de ofilire temporară, uscarea prematură a frunzelor bazale şi forţări stadiale în evoluţia fenologică, determinând o reducere a potenţialului productiv al culturilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică severă din sudul, sud-estul şi estul ţării.

Recoltarea orzului de toamnă se va definitiva în majoritatea regiunilor agricole, producţiile fiind în general reduse.

La grâul de toamnă se vor semnala fazele de maturitate ceară şi deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în centrul şi nordul ţării, maturitatea lapte şi ceară. De asemenea, se vor continua lucrările de recoltare, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării.

Cultura de floarea-soarelui se va afla predominant la formarea capitulului şi înflorire, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sudul ţării, local va fi posibilă declanşarea fazei de formare şi umplere a seminţelor, însă potenţialul productiv va fi scăzut datorită deficitelor ridicate de apă din sol.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Local, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, la hibrizii extra-timpurii şi timpurii va fi posibilă apariţia maturităţii lapte, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă.

Sfecla de zahăr din centrul, estul şi vestul ţării îşi va continua îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful, formarea şi creşterea tuberculilor.

La pomii fructiferi se vor semnala creşterea fructelor, precum şi recoltarea la speciile de sâmburoase.

În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie vor predomina creşterea şi dezvoltarea intensă a boabelor, precum şi acumularea zahărului în bob, la soiurile timpurii din jumătatea de sud a ţării. Local în sudul, sud-estul şi estul ţării, menţinerea temperaturilor ridicate din aer, asociate cu deficite accentuate de apă în sol, va determina pierderea apei din boabe şi ofilirea ciorchinilor.


Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol pentru asigurarea unui nivel optim al consumului de apă al plantelor
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) în culturile prăşitoare şi pomi-viticole
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a fructelor şi cerealierelor de toamnă

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Vizualizat: 450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!