Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 06 mai - 19 mai 2009

Publicat: 06 mai 2009 - 23:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Caracteristici privin regimul termic şi hidric

În această perioadă vremea se va menţine normală, pe majoritatea suprafeţelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 9 şi 18ºC, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura maximă a aerului se va situa între 14 şi 24ºC, la nivel întregului teritoriu agricol, mai ridicată până la 30ºC în zilele cele mai calde, în special în zonele de câmpie din sudul teritoriului.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2 şi 13ºC, pe majoritatea suprafeţelor agricole, posibil mai scăzută în intervalele cele mai reci în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm, se va încadra între 10 şi 19ºC, valori favorabile continuării însămânţării culturilor de primăvară şi desfăşurării primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire-înfrunzire) la cele semănate până la această dată.

Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol, izolat cu aspect de vijelie, totodată semnalându-se şi căderi de grindină.


Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aflată în perioada cu cerinţe maxime faţă de apă (burduf-înspicare), pe adâncimea de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiată de optim pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar deficitele de umiditate se vor menţine şi chiar accentua în intensitate, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi chiar extremă pe areale extinse din sudul, sud-estul şi estul ţării.

În stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate va fi optim, apropiat de optim şi satisfăcător în cea mai mare parte a teritoriului, dar se vor semnala şi suprafeţe afectate de seceta pedologică, în special pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a teritoriului, deficitele de apă fiind ridicate şi chiar accentuate.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua în general în ritmuri normale în cea mai mare parte a zonelor agricole, uşor mai intensificate în jumătatea de sud a ţării şi mai lente în cele depresionare. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile din epoca optimă şi cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare medie şi slabă.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă îşi vor definitiva alungirea tulpinii, înregistrându-se fazele de burduf şi înspicare, în special în jumătatea de sud a ţării, plantele având o densitate şi stare de vegetaţie, pe ansamblu bună şi medie. În culturile întârziate se va semnala alungirea paiului, cu o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, precum şi o densitate mai redusă.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova, Crişana şi Transilvania, la rapiţă va continua apariţia inflorescenţelor şi înflorirea pe majoritatea suprafeţelor, iar local, în sud-estul ţării, formarea silicvelor.

La pomii fructiferi, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se vor afla la legarea şi creşterea rodului, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) va predomina înflorirea. Totodată, se va semnala înfrunzirea şi creşterea lăstarilor în majoritatea plantaţiilor.

Viţa de vie va parcurge fazele de înmugurire şi dezmugurire, în cea mai mare parte a podgoriilor, precum şi creşterea frunzelor/lăstarilor, local în sudul teritoriului agricol, cu o stare de vegetaţie în general bună.

Porumbul şi floarea-soarelui îşi vor continua germinarea şi răsărirea, iar local în sudul teritoriului este posibilă apariţia primei perechi de frunze adevărate.

Cartoful pentru consum din principalele bazine va parcurge fazele de încolţire şi răsărire.

Sfecla de zahăr din Transilvania şi Moldova se va afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire, mai avansate fenologic fiind culturile din centrul ţării care se vor afla la apariţia primei perechi de frunze.

   
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

- Urgentarea, în vederea definitivării, lucrărilor de înfiinţare a culturilor de primăvară (porumb, cartof, soia, etc.) pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

- Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;

- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la pomii fructiferi;


- Fertilizarea foliară a culturilor de toamnă;

- Aplicarea irigaţiiilor pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Vizualizat: 343 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?