Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în Aprilie 2010

Publicat: 15 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici hidro-termice

Per ansamblu, în luna aprilie va predomina o vreme normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor agricole, regimul termic mediu al aerului încadrându-se în general între 5 şi 15oC.

Se prognozează un regim pluviometric per ansamblu apropiat de mediile multianuale lunare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar local, în jumătatea de nord a ţării, cantităţile de precipitaţii se pot situa peste valorile normale.

Click pe poza pentru galerie!

Starea solului la sfârşitul lunii

Pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, dar şi în stratul 0-20 cm (ogor) rezerva de umiditate se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul ţării, unde vor fi posibile deficite moderate de apă în sol.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Per ansamblu, condiţiile agrometeorologice din luna aprilie vor permite desfăşurarea proceselor biologice la culturile de câmp şi pomi-viticole în ritmuri normale în majoritatea regiunilor agricole, exceptând depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura puţin mai lent.

Orzul şi grâul de toamnă, semănate în epoca optimă, se vor afla predominant în faza de înfrăţire (40-100%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind per ansamblu bună şi medie.

În zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, faza de alungire a paiului se poate declasa începând din a doua decadă a lunii aprilie, iar în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei, această fază se va putea generaliza spre sfârşitul lunii, având în vedere potenţialul termic al perioadei de tranziţie de la iarnă la primăvară din acest an.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant în faza de înfrunzire (4-12 frunze), precum şi de apariţie a inflorescenţelor (10-30%).

La soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se vor înregistra fazele de înflorire, polenizare şi creştere a rodului, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor produce înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire, creşterea frunzelor şi a lăstarilor.

Regimul termic din aer şi din sol va favoriza desfăşurarea campaniei de însămânţare la culturile de primăvară (floarea soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr), precum şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate în prima urgenţă (orzoaică de primăvară, lucernă, trifoi, mazăre etc.).

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director Executiv: Dr. Cornel Soci               
Şef Laborator Agrometeorologie: Dr. Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Daniel Alexandru, Dumitru Anghel
e-mail: relatii@meteoromania.ro
web: www.meteoromania.ro

 

CALENDARUL LUCRĂRILOR AGRICOLE

• definitivarea însămânţărilor la culturile de primăvară din prima epocă (borceag, lucernă, ovăz, orzoaică etc.)

• pregătirea patului germinativ în vederea declanşării semănatului la culturile de primăvară;

• efectuarea lucrărilor de semănat la speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb);

• aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe în culturile de toamnă;

• efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);

• finalizarea tăierilor de rodire şi a tratamentelor fito-sanitare în vii şi în livezi.

Vizualizat: 588 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!