Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 05 - 18 Dec 2008

Publicat: 09 decembrie 2008 - 18:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Per ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Click pe poza pentru galerie!

TEMPERATURA MEDIE DIURNĂ a aerului va oscila între -4...4°C, apropiată de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

TEMPERATURA MAXIMĂ a aerului se va situa între 0...6°C, în aproape toată ţara, posibil mai ridicată (peste 10°C) în zonele sudice, îndeosebi în zilele cele mai calde.

TEMPERATURA MINIMĂ a aerului se va încadra între -8...1°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute, sub -20°C, fiind posibile în depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde se va produce îngheţ la suprafaţa solului.

Se întrevede un regim pluviometric în general normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în jumătatea de nord a ţării va avea tendinţa de excedent. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite local de unele intensificări ale vântului.

Starea solului

Pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va situa la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În Bărăgan, cea mai mare parte a Dobrogei şi sud-estul Moldovei se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică puternică şi moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general mai lent, în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării se va semnala starea de repaus biologic. În zonele unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10... -20°C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare/arsuri şi degerături ale vârfului frunzelor, în special în culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea, având o stare de vegetaţie în general bună şi medie, iar în semănăturile efectuate după 20 octombrie, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Crişana, rapiţa înfiinţată în epoca optimă se va afla la înfrunzire, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă pe arealele cu deficite de apă în sol.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se va înregistra repausul vegetativ, în majoritatea plantaţiilor.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
  • Controlul viabilităţii plantelor la speciile de toamnă;
  • Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.
Vizualizat: 450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?