Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dumitru Ene face recoltă din samulastră. Ce spun alţi fermieri?

Publicat: 23 septembrie 2021 - 10:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce a obţinut producţii bune din samulastra de cereale păioase, Dumitru Ene, agricultor din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, a experimentat succesul şi la floarea soarelui pe 40 hectare de teren.

“Anul trecut, avusesem semănat un hibrid de floarea-soarelui de la Syngenta. După recoltare, terenul a fost lucrat cu un cultivator Top Downşi însămânţat cu orz, cultură care, în final, a dat o producţie foarte bună, în jur de 8.000 kg la hectar. După treierat, în urma precipitaţiilor a răsărit... floarea-soarelui, fără niciun tratament, erbicid sau alte lucrări specifice. Am lăsat-o în pace să se dezvolte; acum o irig. Estimez că voi obţine peste 1.500 kg/ha”, explică fermierul.

Imaginile cu parcela de floarea-soarelui au fost postate pe o reţea de socializare.

floarea soarelui din samulastra_b


Recolte frumoase din samulastră de păioase


Dumitru Ene a mai avut două experimente de acest gen la culturile de păioase. „La grâu, pe aproape opt hectare, am recoltat 6.700 kg/ha. Anul trecut nu puteam schimba foarte mult asolamentul; din cauza secetei, trebuia să întorc cultura din samulastră ca să pun tot grâu! Au fost foarte multe boabe şistave, unele au mai căzut şi din spic şi a ieşit o cultură destul de bună pentru a rămâne pe mai departe. Pe parcurs, am intervenit normal cu tehnologie clasică”, precizează fermierul.

Dumitru Ene cu recolta de floare_b 

Succesul s-a repetat la orz

 

„Am obţinut 6.200 kilograme la hectar. Înainte, semănasem Jallon, un hibrid intensiv de la Syngenta. Din samulastră plantele s-au dezvoltat bine, le-am întreţinut normal”, spune fermierul.

Acum are depozitate vreo 1.800 de tone de grâu, cu indici buni de panificaţie. Spune că l va vinde doar atunci când preţul va ajunge la 1,10-1,15 lei/kg!

 

Ce spun alţi fermieri?


Am remarcat câteva dintre comentariile şi aprecierile strânse pe reţeaua de socializare la postarea lui Dumitru Ene afişând pozele cu floarea din samulastră.

• Odeta Popescu: „Pesemne că au fost pierderi destul de mari la recoltarea de floare, dacă este aşa o densitate! Eu zic că o să recoltaţi! Am avut şi noi în doi ani aceeaşi situaţie în cultura de soia şi am făcut cultură dublă. Cam 1.200 kg la hectar am scos la floare! Deci, se poate!”

• Avram Bogdan-Alin constată că „Unii sunt mai norocoşi! Seamănă o dată şi recoltează de 2 ori!”

• Gabriel Tudor concluzionează: „În agricultură, fiecare an este câte o lecţie de viaţă!”

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 2029 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?