Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Diagnoza agrometeorologică pentru luna octombrie 2013

Publicat: 29 noiembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prima parte a lunii octombrie a predominat un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit, după care vremea s-a încălzit treptat în cea mai mare parte a țării

Click pe poza pentru galerie!

Valorile medii diurne ale aerului s-au încadrat între 0…17°C la începutul perioadei -abaterile termice negative fiind de 1...10°C - și 5...23°C în restul intervalului, valori mai ridicate cu 1...13°C față de normele climatologice.

Temperaturile maxime din aer s-au situat între 2 și 28°C la scara înregii țări, iar minimele, între -4 și 19°C, valori mai scăzute (-9...-5°C) înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei. Local, în zonele depresionare au fost condiții de producere a brumei și, izolat, s-a produs îngheț la suprafața solului, îndeosebi în zilele cele mai reci.

În sol, la adâncimi de 5 și 10 cm, regimul termic mediu diurn al solului a oscilat între 8 și 16°C, limite optime desfășurării proceselor de creștere și de dezvoltare la culturile de toamnă înființate până la această dată.

 

Sub aspect pluviometric

Precipitațiile au fost, predominant, sub formă de ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului în aproape toate regiunile. În primele zile ale lunii, în jumătatea de sud a țării precipitațiile au avut caracter de aversă și chiar torențial, fiind însemnate din punct de vedere agricol. Totodată, intensificările de vânt, local cu aspect de vijelie, din prima parte a intervalului au determinat ruperea parțială a ramurilor/lăstarilor și căderea fructelor în plantațiile pomi-viticole.

Precipitațiile înregistrate în luna octombrie au fost:

• reduse cantitativ (2-25 l/mp), în jumătatea de nord a Moldovei și, local, în centrul Maramureșului;

• semnificative (26-50 l/mp), pe suprafețe extinse din Maramureș, centrul Moldovei, în nordul și sud-vestul Crișanei, izolat, în nord-vestul Banatului și Transilvaniei, centrul Olteniei, în centrul și în nord-estul Dobrogei;

• ridicate (51-100 l/mp), în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Banatului, Crișanei, Transilvaniei, în sudul Moldovei, nordul și, local, în sud-estul Dobrogei;

• abundente (101-125 l/mp), izolat, în nord-estul Olteniei, în sudul și nord-vestul Munteniei, în sud-vestul și nordul Dobrogei, în estul Crișanei;

• excedentare (126-179 l/mp), local, în vestul Munteniei și în sud-estul Dobrogei.

În perioada însămânțării culturilor de toamnă (01 septembrie - 31 octombrie 2013), cantitățile de preciptații înregistrate au fost:

• deficitare (40-80 l/mp), pe suprafețe extinse din Moldova, estul Transilvaniei, local, în nord-vestul Banatului, sudul Olteniei și în nord-estul Dobrogei;

• optime (81-150 l/mp), în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, în sudul Moldovei și al Olteniei, în sudul și nord-estul Munteniei, în sud-vestul Banatului, în centrul și, izolat, în sudul Dobrogei;

• abundente (151-200 l/mp) și chiar excedentare (201-265 l/mp) pe suprafețe extinse din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, izolat, în sud-estul Crișanei și în sudul Moldovei.

La data de 31 octombrie, în cultura grâului de toamnă rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se încadra în limite satisfăcătoare (200-350 mc/ha) până la apropiate de optim (350-440 mc/ha) în majoritatea regiunilor. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată - 120-200 mc/ha) s-a înregistrat pe suprafețe agricole extinse din Moldova și în zona de vest a Maramureșului (vezi harta).

 

Starea de vegetație a culturilor agricole

Per ansamblu, menținerea regimului termic din aer și din sol mai ridicat decât în mod obișnuit a determinat, în general, ritmuri normale ale proceselor de creștere și de dezvoltare la speciile de toamnă în cea mai mare parte a țării, acestea fiind chiar ușor intensificate pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, îndeosebi în zilele cele mai calde. La începutul lunii, pe fondul temperaturilor din aer și din sol mai scăzute decât în mod obișnuit, procesele vegetative la culturile de rapiță, orz și de grâu de toamnă au fost încetinite, în special în zonele depresionare.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) semănate în epoca optimă au parcurs fazele de înfrunzire (3-5 frunze) și începutul înfrățirii (10-20%), iar în semănăturile tardive s-a produs germinarea-răsărirea (40-100%) și apariția frunzei a treia (1-3 frunze).

În funcție de data semănatului, rapița și-a definitivat germinarea (90-100%), continuându-se răsărirea (10-100%) și înfrunzirea (2-10 frunze), uniformitatea și vigurozitatea plantelor fiind, în general, bună și medie.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se recolta pe ultimele suprafețe.
La pomii fructiferi și la vița de vie din toate plantațiile s-a semnalat maturarea lemnului/coardelor, precum și îngălbenirea și căderea frunzelor.

În general, condițiile agrometeorologice au favorizat desfășurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături, fertilizări).

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Anda BARBU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!