BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Diagnoza agrometeorologică pentru luna decembrie 2012

Publicat: 24 ianuarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna decembrie 2012 s-a caracterizat printr-un regim termic al aerului normal îndeosebi la începutul intervalului, după care s-a produs o răcire accentuată în evoluția vremii, în cea mai mare parte a țării

Click pe poza pentru galerie!

Valorile temperaturilor medii diurne ale aerului pe parcursul lunii decembrie 2012 au fost cuprinse între -6 și 8 °C în primele zile ale perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, și de -19...5°C în intervalele mai reci, abaterile termice negative fiind de 1…13°C. Maximele din aer s-au situat între -15…22°C la nivelul întregului teritoriu, iar minimele, între -20 și 13°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

În estul Transilvaniei, nordul Moldovei și, izolat, în Muntenia s-au semnalat valori mai scăzute, -27…-21°C, respectiv: -25,6°C/Miercurea Ciuc, -25,3°C/Joseni, -23,3°C/Buzău, -22,1°C/Botoșani, producându-se îngheț la sol. Temperaturile minime la suprafața solului s-au încadrat între -15 și 1°C în majoritatea regiunilor agricole și -2…-16°C în Transilvania și Moldova.

Sub aspect pluviometric, s-au înregistrat precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), semnificative din punct de vedere agricol, (26-100 l/mp) în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe din sud-vestul Transilvaniei și din vestul Munteniei, unde acestea au fost deficitare (6-25 l/mp/).

Cantități de apă abundente (101-125 l/mp) și chiar excedentare (126-134 l/mp) s-au semnalat în sud-estul și, local, în nord-estul Moldovei, în sud-estul și, izolat, în centrul și nordul Munteniei, nord-vestul Olteniei și al Dobrogei (figura 1). De asemenea, vântul a prezentat intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, mai frecvente în sudul, sud-estul și estul țării, local cu aspect de viscol. Izolat s-a produs polei, afectând parțial speciile pomi-viticole prin ruperea ramurilor și corzilor.


Caracteristici agrometeorologice

La sfârșitul lunii decembrie 2012, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, s-a încadrat în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, la nivelul întregii țări (figura 2).

 

Starea de vegetație a culturilor agricole

În aceste condiții, la culturile de toamnă și la speciile pomi-viticole s-a continuat repausul vegetativ, în toate regiunile agricole. Pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, situate sub pragurile biologice critice de rezistență (Tmin. ≤ -10...-15...-20°C) a plantelor, precum și pe terenurile cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm) sau chiar absent, local s-au produs vătămări ale aparatului foliar prin brunificări și arsuri ale vârfului frunzelor.

În funcție de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz și grâu) s-au înregistrat fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%).

Cultura de rapiță se află în faza de înfrunzire (8-13 frunze), pe majoritatea suprafețele cultivate.
În toate plantațiile, la speciile pomi-viticole s-a semnalat stadiul de repaus biologic.
Lucrările agricole în câmp (fertilizări, lucrări de întreținere în vii și livezi) au fost stagnate temporar, în zilele cu precipitații.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?