Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se vede prima lună a iernii în prognoze?

Publicat: 24 noiembrie 2020 - 18:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna decembrie se va caracteriza printr-o vreme uşor mai caldă în raport cu mediile multinuale, în toate zonele de cultură ale ţării.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de apă apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor agricole, iar în nord-vestul ţării, precipitaţiile vor putea avea o tendinţă excedentară.

Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului: rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 decembrie, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite moderate de apă în sol se vor menţine, local, în Dobrogea, în Bărăgan şi, local, în sudul Moldovei şi al Olteniei.

Caracteristici fenologice: în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cerealierele de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla predominant în stadiul de repaus biologic. Totodată, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul, sud-estul şi, local, în vestul ţării. Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor agricole se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.

Cerealierele de toamnă (grâu şi orz) vor parcurge fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, la rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, pe aproape întreg teritoriul.
În plantaţiile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, speciile având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

 

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU, Ionela STAN
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Click AICI şi urmăreşte prognozele agrometeorologice actualizate săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.

Vizualizat: 903 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?