O soluţie viabilă împotriva dăunătorilor poate fi combaterea cu ajutorul paraziţilor, lansaţi în masă. Metoda aduce provocări, dar are avantajul că nu e toxică pentru om şi pentru mediu.
un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea
Aspectele pozitive şi negative ale combaterii biologice a dăunătorilor cu ajutorul speciilor de paraziţi, lansaţi în masă, au fost discutate la Congresul Internaţional de Protecţia Plantelor (IPPC) din India, în 2019. Chandish R. Ballal, directorul National Bureau of Agricultural Insect Resources - India, a subliniat că un avantaj al combaterii biologice este lipsa toxicităţii pentru om şi mediul înconjurător; de asemenea, este o alternativă viabilă în cazul apariţiei fenomenelor de rezistenţă la substanţele active din diferite clase chimice.
Un exemplu de succes este folosirea paraziţilor oofagi din genul Trichogramma, pentru combaterea biologică a dăunătorilor. În ultimul deceniu, în Vietnam s-au construit unsprezece centre de producţie a paraziţilor din acest gen pentru lansarea lor în câmp.
Cercetările de profil necesită importante resurse financiare şi umane. Personalul implicat în producerea în masă a insectelor trebuie să aibă un grad ridicat de calificare. În Africa şi Asia, costurile cu forţa de muncă sunt mai mici decât Europa (inclusiv România) şi nu există probleme cu găsirea personalului calificat.
Fiind folosită timp îndelungat în Asia şi Africa, s-au putut observa limitele şi provocările acestei metode de combatere biologică.
Afide parazitate, larva speciei parazite se dezvoltă în corpul afidei
În natură, mecanismele de rezistenţă ale dăunătorilor principalelor culturi agricole şi horticole sunt într-o continuă evoluţie. În acest context, cercetătorii se pot confrunta cu trei probleme:
Metodele de combatere biologică, inclusiv lansarea în masă a speciilor de paraziţi, vor reprezenta viitorul combaterii dăunătorilor şi o evoluţie naturală a protecţiei plantelor. Dar acest lucru nu se poate realiza pompieristic, cu multe declaraţii în mass-media, ci cu multe cercetări fundamentale. Până nu se vor cunoaşte în detaliu relaţiile foarte complexe dintre planta gazdă - insectele dăunătoare - insectele utile, nu putem vorbi despre folosirea exclusivă a combaterii biologice. Pentru a creşte ponderea combaterii biologice, trebuie investit în cercetare şi este nevoie de specialişti cu o înaltă calificare. Fără cercetări fundamentale, nu putem avea cercetări aplicative şi progrese în combaterea biologică.
Trichogramma evanescens - parazit oofag (Sursa foto: www.nuetzlinge.de)
Cercetări privind combaterea biologică a sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis) cu ajutorul paraziţilor oofagi din genul Trichogramma s-au efectuat şi în ţara noastră, la Fundulea, Turda sau Caracal, rezultatele fiind foarte bune.