Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna noiembrie

Publicat: 21 octombrie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Luna noiembrie 2016 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar local, în sudul, sud-estul și vestul țării, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit. 

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa în limite optime desfășurării proceselor vegetative ale culturilor de rapiță, orz și grâu de toamnă înființate în perioada optimă, îndeosebi din zonele de câmpie.

Din punct de vedere pluviometric, cantitățile de precipitații se vor situa peste normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. 

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) pe unele areale agricole din sud-vestul, sud-estul, vestul și nordul țării.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice prognozate, regimul hidro-termic din aer și din sol va permite desfășurarea, în general, normală a proceselor de creștere și de dezvoltare ale speciilor de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile nordice și centrale, ritmurile de creștere și de dezvoltare ale plantelor vor evolua mai lent. 

Sub aspect fenologic, la culturile de orz și de grâu de toamnă se vor continua formarea frunzei a treia și înfrățirea în majoritatea regiunile agricole, iar la cerealierele înființate în afara epocii optime se vor înregistra răsărirea și apariția frunzei a treia. În general, starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă, iar răsărirea plantelor va fi neuniformă.

Cultura de rapiță semănată în epoca optimă va parcurge răsărirea, apariția primei perechi de frunze și înfrunzirea, în majoritatea regiunilor agricole. 

Pomii fructiferi și vița de vie se vor afla în fazele de maturare a lemnului/coardelor și căderea fiziologică a frunzelor, totodată fiind posibilă declanșarea stării de repaus vegetativ.

Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări, etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitații.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;

• Verificarea vigurozității și densității plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp și fertilizarea cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu;

• Lucrări de întreținere în vii și livezi.

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Georgiana OLARU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 704 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!