Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna august

Publicat: 14 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: sub aspect termic, în luna augustva predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în sud-estul și local în sudul și vestul țării, iar în restul regiunilor agricole, valorile termice din aer vor fi apropiate de normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

Cantitățile de precipitații prognozate vor fi deficitare în majoritatea regiunilor agricole ale țării, exceptând zonele nordice, unde acestea vor avea valori apropiate de mediile multianuale lunare.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii august 2016, se va menține în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale țării. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, îndeosebi în centrul și vestul teritoriului agricol. 

 

Caracteristici fenologice

În zilele cele mai calde, pe fondul stresului hidric asociat cu cel termic din aer și sol, la culturile prășitoare (porumb, floarea-soarelui) vor fi posibile forțări stadiale, ofilirea, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar în orele de amiază, în aproape toată țara. Totodată, absența precipitațiilor și insolația puternică vor putea determina deprecierea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse și boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea-soarelui), îndeosebi pe arealele agricole unde se vor menține deficite de umiditate în sol.

În funcție de data semănatului, cultura de floarea-soarelui își va continua maturitatea în ceară și maturitatea deplină, izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare. 

Porumbul, în funcție de precocitatea hibrizilor și de condițiile pedo-climatice, se va afla predominant la maturitatea în lapte, ceară și deplină, cu o stare de vegetație a plantelor în general bună și medie, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

În cea mai mare parte a țării, sfecla de zahăr va parcurge îngroșarea rădăcinilor și acumularea zahărului, iar la cartof se vor semnala dezvoltarea tuberculilor, veștejirea vrejilor și maturitatea tehnologică la soiurile de vară, totodată continuându-se recoltarea. 

Speciile pomicole își vor continua creșterea, dezvoltarea și coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum și recoltarea la soiurile de sezon.

Vița de vie va parcurge fazele de creștere și maturare a boabelor, în aproape toate podgoriile, continuându-se totodată recoltarea la soiurile extratimpurii și timpurii de vară, îndeosebi în jumătatea de sud a țării.

Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfășura în condiții bune, exceptând zilele cu precipitații.

 

Recomandări de specialitate:

• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânțărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafețele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;

• Continuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomi-viticole aflate la maturitatea de consum.

 

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?