Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANM: Prognoza AGROMETEO pentru luna AUGUST

Publicat: 12 iulie 2018 - 00:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna august 2018 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, estul şi sudul ţării.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de vegetaţie ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Pe terenurile agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, în zilele cele mai calde se va semnala fenomenul de ofilire temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea frunzelor la prăşitoare, precum şi forţări stadiale, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie, îndeosebi în culturile neirigate.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate ceară şi deplină la nivelul întregii ţări, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, porumbul, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată se va afla la maturitatea lapte-ceară-deplină în majoritatea zonelor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor efectua lucrările de recoltare.
În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zaharurilor în rădăcină.
Cartoful din principalele bazine specializate îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică în special la soiurile tardive şi semitardive, totodată fiind posibil începutul recoltării.
În toate plantaţiile, la speciile pomicole se vor semnala creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă se va efectua recoltarea eşalonată în funcţie de atingerea maturităţii de consum.
Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de vară, tratamente fito-sanitare, etc) se vor efectua în bune condiţii, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
•    Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
•    Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
•    Aplicarea irigaţiilor în zonele cu deficite de umiditate în sol;
•    Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a fructelor şi legumelor de sezon;
•    Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp.

Director General ANM - Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie - Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU

Vizualizat: 1083 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?