Caracteristici termice şi hidrice: luna februarie 2017 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în aproape toată ţara, exceptând regiunile nordice şi centrale, unde local, regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obişnuit.
Cantităţile lunare de precipitaţii prognozate vor avea o tendinţă spre excedent în zonele centrale şi vestice, iar în restul ţării, precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La sfârşitul lunii februarie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul şi centrul Dobrogei, se vor menţine deficite moderate de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale ţării. Temperaturile minime negative din aer situate sub limitele biologice critice (-7...-10...-15oC) de rezistenţă a plantelor, în absenţa stratului protector de zăpadă, vor accentua gradul de vătămare a aparatului foliar la speciile de toamnă, îndeosebi în zilele cele mai reci. Totodată, va fi posibilă afectarea viabilităţii mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie, în funcţie de intensitatea şi de durata gerului (>3 zile consecutive), în special în plantaţiile din centrul şi nordul ţării. În general, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă semănate în epoca optimă se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă, în semănăturile întârziate fenologic.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări.
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, în aproape toată ţara.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.