Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROMETEO. Prognoza pentru luna februarie

Publicat: 21 ianuarie 2017 - 17:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna februarie 2017 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în aproape toată ţara, exceptând regiunile nordice şi centrale, unde local, regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obişnuit.

Cantităţile lunare de precipitaţii prognozate vor avea o tendinţă spre excedent în zonele centrale şi vestice, iar în restul ţării, precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La sfârşitul lunii februarie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul şi centrul Dobrogei, se vor menţine deficite moderate de umiditate în sol.

ghiocei-dupa-zapadaClick pe poza pentru galerie!

Caracteristici fenologice
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale ţării. Temperaturile minime negative din aer situate sub limitele biologice critice (-7...-10...-15oC) de rezistenţă a plantelor, în absenţa stratului protector de zăpadă, vor accentua gradul de vătămare a aparatului foliar la speciile de toamnă, îndeosebi în zilele cele mai reci. Totodată, va fi posibilă afectarea viabilităţii mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie, în funcţie de intensitatea şi de durata gerului (>3 zile consecutive), în special în plantaţiile din centrul şi nordul ţării. În general, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă semănate în epoca optimă se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă, în semănăturile întârziate fenologic.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări. 
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, în aproape toată ţara.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Vizualizat: 1133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?