Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROMETEO: Cum va fi vremea în luna august?

Publicat: 29 iulie 2020 - 22:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: În luna august 2020 va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi mai scăzute comparativ cu mediile climatologice pe întreg teritoriul agricol, deficite mai accentuate de apă fiind posibile în regiunile nord-vestice.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului: Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb în regim neirigat pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii august, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala pe suprafeţe extinse din sud-estul, vestul, local, în sudul şi în estul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice: În zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32°C), precum şi a deficitelor ridicate de umiditate în sol, se va putea înregistra fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare, precum şi boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui. Totodată, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor avea o evoluţie în general normală.

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară şi deplină în toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea recoltării, în special în culturile înfiinţate în epoca optimă din zonele de câmpie.

Din punct de vedere fenologic, porumbul îşi va definitiva mătăsirea, plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară, precum şi maturitatea deplină la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.
Cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea.
Speciile pomicole vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge fazele de acumulare a zaharurilor, precum şi creşterea şi coacerea boabelor, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării la speciile de masă
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor efectua, per ansamblu, normal.

Calendarul lucrărilor agricole:

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Lucrări de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Continuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);
• Efectuarea unor lucrări superficiale adaptate conţinutului scăzut de umiditate din sol;
• Lucrări de întreţinere la speciile pomi-viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, RodicaTUDOR, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Vizualizat: 8021 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?