Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică • perspective agrometeo pentru luna iulie

Publicat: 16 iunie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: luna iulie se va caracteriza printr-o vreme în general normală în aproape toată țara, exceptând zonele sud-estice, sudice și estice, unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale lunare.

 

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere pluviometric, cantitățile de precipitații prognozate vor fi deficitare pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în majoritatea regiunilor agricole, cu excepția unor areale agricole din vestul, nordul și sud-estul Transilvaniei, unde rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfășura în general normal, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice (30…32oC) critice de rezistență ale plantelor, la culturile prășitoare se va putea semnala fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială/totală a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, în special pe suprafețele agricole unde se mențin deficite de apă în sol.

Grâul de toamnă aflat la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafețe.

Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire și de maturitate în ceară, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale țării, local fiind posibilă declanșarea maturității depline.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge înflorirea paniculului și mătăsirea, iar la hibrizii extratimpurii și timpurii se vor semnala maturitatea în lapte și începutul maturității în ceară.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea și îngroșarea axei hipocotile, iar la cartof, creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, local, fiind posibilă declanșarea măturității tehnologice la soiurile de vară.

La pomii fructiferi se vor înregistra creșterea și coacerea rodului, precum și acumularea zahărului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.

În toate podgoriile, vița de vie se va afla în fazele de creștere/dezvoltare a boabelor și de acumulare a zaharurilor. Local, la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în „pârgă”.

Condițiile meteorologice vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.), în special în zilele fără precipitații.

 

Recomandări de specialitate:

• Recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale și efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă;

• Continuarea efectuării lucrărilor de întreținere la speciile de câmp, pomii fructiferi și vița de vie (combaterea bolilor și dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, prașile manuale);

• Efectuarea irigațiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită;

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 725 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?