Caracteristici termice și hidrice: luna iulie se va caracteriza printr-o vreme în general normală în aproape toată țara, exceptând zonele sud-estice, sudice și estice, unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale lunare.
Din punct de vedere pluviometric, cantitățile de precipitații prognozate vor fi deficitare pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în majoritatea regiunilor agricole, cu excepția unor areale agricole din vestul, nordul și sud-estul Transilvaniei, unde rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfășura în general normal, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice (30…32oC) critice de rezistență ale plantelor, la culturile prășitoare se va putea semnala fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială/totală a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, în special pe suprafețele agricole unde se mențin deficite de apă în sol.
Grâul de toamnă aflat la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafețe.
Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire și de maturitate în ceară, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale țării, local fiind posibilă declanșarea maturității depline.
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge înflorirea paniculului și mătăsirea, iar la hibrizii extratimpurii și timpurii se vor semnala maturitatea în lapte și începutul maturității în ceară.
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea și îngroșarea axei hipocotile, iar la cartof, creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, local, fiind posibilă declanșarea măturității tehnologice la soiurile de vară.
La pomii fructiferi se vor înregistra creșterea și coacerea rodului, precum și acumularea zahărului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.
În toate podgoriile, vița de vie se va afla în fazele de creștere/dezvoltare a boabelor și de acumulare a zaharurilor. Local, la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în „pârgă”.
Condițiile meteorologice vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.), în special în zilele fără precipitații.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale și efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă;
• Continuarea efectuării lucrărilor de întreținere la speciile de câmp, pomii fructiferi și vița de vie (combaterea bolilor și dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, prașile manuale);
• Efectuarea irigațiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită;
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro
Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016