Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna octombrie

Publicat: 16 septembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: în luna octombrie, regimul termic mediu diurn al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale în majoritatea zonelor agricole, exceptând, local, regiunile nordice, centrale și vestice, unde acestea se vor apropia de normal.

Click pe poza pentru galerie!

Cantitățile de precipitații prognozate vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul și, local, în sudul țării, iar în restul teritoriului agricol vor avea o tendință spre excedent.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile desfășurării fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm/ogor, rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul, estul și sudul țării, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și, local, deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

 

Caracteristici fenologice

Per ansamblu, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) înființate în epoca optimă vor evolua normal în aproape toată țara, exceptând zonele agricole unde se vor menține deficite de apă în sol, unde local, ritmurile de vegetație vor fi stânjenite temporar. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună și medie pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, respectiv medie și slabă, îndeosebi pe terenurile unde răsărirea plantelor este neuniformă, comparativ cu normalul perioadei.

Culturile de orz și de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze, la nivelul întregii țări.

În funcție de data semănatului, rapița se va afla la germinare și răsărire, cele mai avansate în vegetație fiind culturile din jumătatea de sud a țării aflate la înfrunzire.

La cultura de sfeclă de zahăr se vor extinde lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, local fiind posibilă finalizarea acestora.

În toate plantațiile, speciile pomicole și viticole își vor continua fazele de maturare a lemnului și îngălbenire/cădere a frunzelor, continuându-se, de asemenea, lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.

În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole de toamnă se vor desfășura, în general, în bune condiții, în cea mai mare parte a țării.

 

Recomandări de specialitate:

• Continuarea eliberării terenurilor agricole de resturile vegetale și efectuarea arăturilor adânci de toamnă;

• Urgentarea și chiar finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și a semănatului culturilor de grâu de toamnă;

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de sezon.

 

 


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Sef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 696 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?