Caracteristici termice și hidrice: în luna octombrie, regimul termic mediu diurn al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale în majoritatea zonelor agricole, exceptând, local, regiunile nordice, centrale și vestice, unde acestea se vor apropia de normal.
Cantitățile de precipitații prognozate vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul și, local, în sudul țării, iar în restul teritoriului agricol vor avea o tendință spre excedent.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile desfășurării fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În stratul de sol 0-20 cm/ogor, rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul, estul și sudul țării, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și, local, deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).
Caracteristici fenologice
Per ansamblu, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) înființate în epoca optimă vor evolua normal în aproape toată țara, exceptând zonele agricole unde se vor menține deficite de apă în sol, unde local, ritmurile de vegetație vor fi stânjenite temporar. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună și medie pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, respectiv medie și slabă, îndeosebi pe terenurile unde răsărirea plantelor este neuniformă, comparativ cu normalul perioadei.
Culturile de orz și de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze, la nivelul întregii țări.
În funcție de data semănatului, rapița se va afla la germinare și răsărire, cele mai avansate în vegetație fiind culturile din jumătatea de sud a țării aflate la înfrunzire.
La cultura de sfeclă de zahăr se vor extinde lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, local fiind posibilă finalizarea acestora.
În toate plantațiile, speciile pomicole și viticole își vor continua fazele de maturare a lemnului și îngălbenire/cădere a frunzelor, continuându-se, de asemenea, lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.
În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole de toamnă se vor desfășura, în general, în bune condiții, în cea mai mare parte a țării.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea eliberării terenurilor agricole de resturile vegetale și efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea și chiar finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și a semănatului culturilor de grâu de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de sezon.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro