Pe fermierii îi aşteaptă un an greu. Aproape nicăieri în ţară nu s-a putut pregăti din toamnă solul corespunzător. Seceta pedologică a împiedicat executarea lucrărilor sezonului, îngreunând activitatea în câmp şi punând fermierul într-o situaţie dificilă, deoarece a trebuit să încorporeze sămânţa în sol după mai multe treceri succesive cu utilajele. Campania de toamnă s-a realizat cu costuri de producţie suplimentare.
Deşi “după manual”, luna ianuarie este mai degrabă una liniştită în pomicultură, mai nou, o serie de fermieri se încumetă să execute diverse lucrări agricole. Cauza principală ţine de lipsa forţei de muncă, fapt care îi împinge pe fermieri să intre mai devreme în livezi. Disponibilitatea personalului şi temperaturile sunt doi factori importanţi în ecuaţia lucrărilor din iarnă în pomicultură.
În ultimul deceniu, dăunătorii invazivi au început să pună probleme din ce în ce mai mari fermierilor din lumea întreagă. Nici România nu a fost ocolită de această problemă, iar primul exemplu care îmi vine în minte este molia minieră a tomatelor (Tuta absoluta).
Ştiri despre subvenţiile APIA pentru fermieri, despre starea culturilor de toamnă, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 1-31 ianuarie 2019!
Scriam într-unul dintre precedentele numere ale revistei Ferma despre rozătoarele din câmp şi despre faptul că seceta din această toamnă ar putea să ducă la creşterea populaţiilor acestora. Iată că acest lucru a început să se confirme, iar la mijloc de noiembrie fermierii au observat acest lucru, primul indiciu fiind creşterea numărului de orificii, care corespund intrării în galerii, precum şi prezenţa muşuroaielor. Şoarecii de câmp şi-au făcut simţită prezenţa atât în porumbişte, cât şi în lucerniere, pe pajişti sau chiar în culturi de rapiţă (acolo unde plantele au răsărit).
În satul Roşcani, parte componentă a comunei gălăţene Băneasa, Vasile Stanciu se nevoieşte să obţină recolte cât mai mari pe o suprafaţă de 420 de hectare, cu terenuri nu dintre cele mai fertile. Totuşi, fermierul a reuşit să obţină producţii mulţumitoare.
Anul 2018 a fost cu multe provocări pentru fermieri. Cu toate acestea, majoritatea s-au mobilizat şi au obţinut recolte bune. La porumb şi la floarea-soarelui, România se situează pe primul loc în UE, atât ca suprafaţă, cât şi ca producţie. Pentru prima oară am depăşit Franţa la producţia de porumb. După un an cu rezultate bune, obţinute cu multă trudă şi mai ales cu multe sacrificii, fermierii şi-au îndreptat toată atenţia spre următorul an agricol.
La final de an calendaristic, îngrijorarea fermierilor - pe deplin justificată - este aceea că plantele semănate în toamnă au intrat la iernat slab dezvoltate! În ceea ce priveşte lucrarea de bază pentru viitoarele recolte din 2019, secetea pedologică instalată în mai toate regiunile ţării a întârziat nepermis de mult executarea arăturilor adânci de toamnă. În unele ferme ogoritul va prinde din urmă Sărbătorile Crăciunului.
În condiţiile dificile de semănat din toamnă, cauzate în principal de secetă, în prezent prima verificare a stării de vegetaţie şi fitosanitare a culturilor însămânţate o reprezintă răsărirea plantelor şi observaţiile referitoare la densitate şi la faza de vegetaţie în care se găsesc plantele. În funcţie de starea câmpului, puteţi decide „răsturnarea” planului de culturi în campania de primăvară.
Caracteristici termice şi hidrice: în luna ianuarie va predomina un regim termic al aerului în general apropiat de normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele estice se vor putea înregistra valori uşor excedentare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadei respective.