Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VENITURILE FERMIERILOR impozitate de DOUĂ ORI

Publicat: 24 februarie 2018 - 00:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

 În timp ce mult promisele facilităţi fiscale pentru cooperativele agricole sunt şi acum doar pe hârtie, STATUL LE IA BANII CU DOUĂ MÂINI FERMIERILOR care s-au asociat.

„Chiar dacă de la modificările Legii 566/2004 (prin Legea 164, în vigoare din 29 iulie 2016) a trecut mai bine de un an, cu toate încercările noastre de a se pune în aplicare (...), din nefericire, în momentul de faţă, nu numai că nu beneficiem de facilităţile fiscale introduse pentru cooperative şi membrii acestora dar, ca urmare a noilor modificări ale Codului fiscal (OUG 79/2017), începând cu 1 ianuarie 2018, veniturile fermierilor membri ai cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro sunt impozitate de două ori”, atrag atenţia membrii Cooperativei Agricole Tormac din judeţul Timiş.

Cum vor fi IMPOZITATE DE DOUĂ ORI veniturile fermierilor!

Iată, în detaliu, situaţia prezentată de aceştia:
„Fiecare fermier membru al unei cooperative agricole îşi plăteşte impozitul datorat pe veniturile obţinute din propria activitate, indiferent de forma sa de organizare- persoană fizică, PFA sau SRL. Întrucât aceşti fermieri vând producţia prin intermediul cooperativei ai cărei membri sunt, această producţie mai este impozitată încă o dată, deoarece intră în veniturile obţinute de către cooperativă. Dacă nu are o cifră de afaceri de minim 1 milion de euro, cooperativa este considerată microîntreprindere şi este obligată să plătească impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă are angajaţi, respectiv de 3% din cifra de afaceri, dacă nu are angajaţi.
Până în prezent, cooperativa ne-a ajutat să obţinem un preţ mai bun la vânzarea produselor noastre, preţul negociat între cooperativă şi clienţi fiind acelaşi cu preţul pe care l-am primit noi, fermierii din cooperativă, deci cooperativa nu a obţinut profit din vânzări. Pentru funcţionarea cooperativei şi acoperirea cheltuielilor, fermierii plătesc o cotizaţie lunară, deci, la sfârşit de an, profitul la care se plătea impozitul de 16% era destul de mic”.
Cooperativa Agricolă Tormac a fost înfiinţată în 2015, are şapte membri, producători de cereale, şi a realizat o cifră de afaceri de cca. 3 milioane de lei în 2017.

caricatura_b


„Impozitul pe care trebuie să îl plătim este raportat la cât vom avea cifră de afaceri în 2018. Să zicem că vom creşte şi că, în primul trimestru, am cifră de afaceri de 1 milion de lei. Plătim 3%, pentru că nu avem angajaţi, noi ne facem singuri achiziţii, vânzări, cântăriri. Deci, ar veni impozit de 30.000 de lei. După ce depăşim cifra de afaceri de 4,5 miloane de lei (echivalentul a un milion de euro - n.red), din trimestrul următor putem să plătim impozit pe profit, dar până atunci trebuie să plătim 135.000 de lei impozit”, explică Adriana Szekely, membru în Cooperativa Agricolă Tormac din judeţul Timiş.
„Chiar dacă pentru unii nu pare mult acest 3%, considerăm că nu este corect să impozitezi de două ori acelaşi produs/venit. Atunci când o cooperativă obţine venituri din alte activităţi sau revinde producţia la un preţ mai mare, suntem total de acord ca aceste venituri să fie impozitate, însă nu în situaţia prezentată mai sus, mai ales că scopul primordial al înfiinţării cooperativelor agricole a fost acela de a ajuta fermierii mai mici să se dezvolte şi nu doar de a crea o nouă entitate”, mai afirmă fermierii din Cooperativa Tormac.

Un articol semnat de VIOLETA MÂŢ

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 1584 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?