Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Se amână Pactul Verde din cauza războiului?

Publicat: 22 aprilie 2022 - 12:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, pe lângă victimele omenești și distrugerile provocate, pune sub semnul întrebării visul ecologist european din Green Deal sau, pe românește spus, Pactul Verde.

Ucraina susținea, până mai ieri, o bună parte din comerțul mondial cu cereale și uleiuri vegetale. Blocarea exporturilor prin porturile de la Marea Neagră și devastarea unor importante zone agricole conduc la o reducere dramatică a acestor mărfuri agricole, inclusiv pe piața europeană. O criză alimentară se întrevede la orizont.

 

Noile restricții duc la criză


Fermierii europeni au perceput ca pe o povară regulile strategiilor ”De la fermă la furculiță” (F2F) și ”Bidoversitate”, piloni ai Pactului Verde. Sună cinic, dar asta este situația: războiul din Ucraina le servește acum marilor asociații ale fermierilor din România, dar și din alte țări europene, un argument puternic pentru a cere Comisiei Europene să amâne temporar aplicarea noilor reguli.

O criză alimentară majoră în țări din Asia şi Africa va conduce la revolte populare și va intensifica fluxurile de migranți către Uniunea Europeană.

pactul verde 01_b 

Fermierii cer amânarea F2F


Pentru a evita o astfel de evoluție, țările europene, printre care și România, trebuie să producă mai multă hrană, să acopere golul creat de război în Ucraina.

Ca să obțină mai multă hrană sau măcar cam tot atâta cât a produs până acum, ar trebui să nu se supună, deocamdată, noilor reguli, care prevăd reducerea consumului de fertilizanți și pesticide și renunțarea la a mai lucra un procent de până la 10% din terenurile arabile. Or, aceste restricții nu i-au entuziasmat pe mulți dintre fermierii europeni.

Acum, când bombele rusești distrug Ucraina şi, implicit, capacitatea acestei țări de a mai produce cereale, fermierii europeni au găsit un bun prilej să ceară amânarea Green Deal.

 

Europa se adaptează din mers


Comisia Europeană pare să fi înțeles destul de bine gravitatea situației creată de război. Semnalul a fost dat chiar de Frans Timmermans, șeful comisiei de implementare a Green Deal și vicepreședinte ale Comisiei Europene.

Oficialul european a făcut la începutul lunii martie, referindu-se la utilizarea cărbunelui în mixul energetic european, următoarea afirmație: ”nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”.

Cărbunele, o hidrocarbură hulită în cadrul Green Deal, iată, este permis în continuare, statele membre sunt încurajate să-l utilizeze, chiar de unul dintre promotorii renunțării la utilizarea cărbunelui. O adevărată răsturnare de situație în politica europeană.

 

Pesticidele, subiect amânat


Declarația lui Timmermans a dat aripi agricultorilor europeni: dacă e permis să ardem mai departe cărbunele, pentru a reduce dependența de gazul rusesc, de ce să nu fie voie să folosim mai departe pesticide și fertilizanți, așa cum am făcut până acum, și să arăm și să cultivăm tot terenul, fără să lăsăm zone necultivate?

Atât comisarul european pentru siguranță alimentară, Stella Kyrikides, cât și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, au transmis că discuțiile despre pesticide vor fi amânate.

Un grup format din 400 de oameni de știință și experți în domeniul agroalimentar, citat de Reuters, a avertizat însă că renunțarea la principiile și regulile agriculturii durabile, așa cum au fost formulate în Green Deal, ar fi contraproductivă: ”Nu vom progresa, ci ne vom îndepărta de un sistem agroalimentar de încredere, rezistent la șocuri viitoare și care să ofere diete sănătoase și durabile”.

pactul verde 02_b 

S-o ia naiba de carne?


Oamenii de știință și experții citatați au cerut înființarea unor culturi mai puțin dependente de fertilizanții fabricați din gaz (sursa principală de gaz este Rusia) și adoptarea unor diete bazate mai mult pe proteine vegetale, nu pe proteine animale. Forurile europene sunt preocupate de această temă.

În cadrul Consiliului AGRIFISH din 21 martie 2022, a fost prezentată o notă informativă intitulată „Îmbunătățirea potențialului proteinelor pe bază de plante în Europa, în conformitate cu obiectivele stabilite în Pactul Verde European”. Acesta a fost inițiată de reprezentanța austriacă și a primit sprijinul altor 19 state membre, printre care și România.

 

România susţine cultivarea de proteina vegetală


Ministrul agriculturii, Adrian Ionuț-Chesnoiu, a susținut în cadrul Consiliului AGRIFISH această inițiativă, declarând că este binecunoscut faptul că Uniunea este dependentă de importuri proteice din țări terțe, dintre care 76% din provin din soia și șroturi din soia. A transmis că România va sprijni demersul prin cultivarea unor soiuri de proteaginoase și leguminoase cu potențial mare de producție și cu rezistență crescută la condițiile climatice.

Președinția franceză a AGRIFISH a concluzionat că este absolut necesară dezvoltarea, în continuare, a producției de proteine vegetale și a surselor alternative de proteine animale în UE și a invitat Comisia să prezinte o strategie de tranziție a proteinelor, precum și utilizarea altor surse durabile de proteine.

ALIANTA logo_b

ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE

Uniunea Europeană caută soluții pentru a sprijini sectorul agroalimentar și pentru a evita o criză alimentară pe continent.

 

CU CE UMPLEM GOLUL DIN PIAŢĂ?

Uniunea Europeană nu-și poate permite să producă mai puțină hrană decât până în prezent, ca urmare a aplicării regulilor ecologice. Ba chiar este obligată să producă mai multă hrană! Dacă Ucraina nu va mai cultiva și vinde cereale și semințe oleaginoase, se va crea un gol în piața mondială, pe care alte țări producătoare, printre care și România, vor trebui să-l umple, pentru a evita crize alimentare puternice în țările beneficiare din Asia și Africa.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 538 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?