Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SCUT împotriva pesticidelor ilegale

Publicat: 18 mai 2022 - 17:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Industriei Produselor pentru Protecția Plantelor (AIPROM) avertizează fermierii că produsele de protecția plantelor contrafăcute le pun în pericol sănătatea și afacerea. Ce trebuie să facă fermierii? 

Fermierii sunt îndemnați să raporteze imediat autorităților și reprezentanților companiilor producătoare dacă intră în posesia unor produse asupra cărora au suspiciuni că ar putea fi falsificate sau neconforme.

 

RECOMANDAREA AIPROM


Fermierilor li se recomandă să cumpere produse pentru protecția plantelor din surse sigure, autorizate și să solicite documente fiscale atunci când achiziţionează pesticide. Produsele pentru protecția plantelor pot fi, ca multe alte mărfuri, contrafăcute. Totodată, pe piața neagră circulă și pesticide care au fost scose oficial din uz, din cauză că erau periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător.

 

CE ESTE PROIECTUL "SCUT"


AIPROM, constituită din producători și distribuitori prezenți pe piața reglementată a pesticidelor, este direct interesată să combată comercializarea ilegală a acestor substanțe chimice. Vânzarea la negru a pesticidelor reprezintă o concurență neloială a pieței reglementate și, în același timp, pune în pericol culturile agricole și consumatorii produselor agroalimentare rezultate din acele culturi. AIPROM derulează un proiect numit SCUT, pentru a informa fermierii despre riscurile utilizării pesticidelor contrafăcute și ilegale.

stop pesticide false_b 

 

REZIDUURI DE SUBSTANŢE INTERZISE, ÎN FRUCTE ŞI LEGUME


O serie de pesticide au fost interzise de Uniunea Europeană în ultimii ani. Agricultorii s-au plâns că fără aceste substanțe chimice nu mai pot combate eficient bolile și dăunătorii, dar legea trebuie respectată, dacă nu există derogări din partea ministerului, așa cum au fost acordate pentru neonicotinoide.

Pentru alte substanțe active, utilizate cu precădere în legumicultură sau pomicultură, nu au fost acordate derogări. Cu toate acestea, sunt descoperite în fructe și legume reziduuri ale acestor substanțe, în urma analizelor efectuate în laboratoare oficiale.

 

ÎN VIZORUL POLIŢIŞTILOR


Produsele pentru protecția plantelor atât cele contrafăcute, cât și cele ilegale sunt introduse pe piața europeană în special din țări asiatice. Europol a lansat acum câțiva ani operațiunea Silver Axe, care vizează comerțul cu pesticide contrafăcute și ilegale.

Anul trecut, în primele 4 luni, a fost organizată o operațiune amplă, la care au participat polițiști din toate statele membre ale Uniunii Europene și din 8 țări terțe. Au fost efectuate inspecții la puncte de frontieră terestre și maritime, în piețele interne, la transportatori, fiind verificate și siteurile care vând produse de protecție a plantelor. Faptele au variat de la traficul de produse contrafăcute sau etichetate în mod înșelător până la importurile ilegale de substanțe interzise, cum ar fi clorpirifos, o substanță din categoria insecticidelor vizată în mod special în timpul operațiunii Silver Axe VI. 

 

OPERAŢIUNEA SILVER AXE


În 2021 au fost arestate 7 persoane, în Italia și Spania, au fost identificate 763 de cazuri de încălcare a legii și au fost confiscate 1.203 tone de pesticide, dintre care 100 de tone au fost contrafăcute, iar 82 de tone suspectate a fi contrafăcute. La operațiunea Silver Axe au participat și polițiști români.

Fermierii noștri din sectorul vegetal utilizează pentru protecția plantelor un număr semnificativ (aproape 400) de substanțe active prezente în produsele fitosanitare. O fac în mod responsabil? Click AICI şi află cum sunt utilizate pesticidele.

După mulți ani, România a ajuns, în sfârșit, să respecte legislația comunitară și să efectueze inspecția echipamentelor pentru aplicarea pesticidelor (EAP). Unde se află cele 6 centre pentru testarea EAP?


un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Vizualizat: 527 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?