Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Schimbări la vârful Agriculturii şi în ANSVSA

Publicat: 01 ianuarie 2020 - 14:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Căderea Guvernului Dăncilă, în urma moţiunii de cenzură depuse de liberali la începutul lunii octombrie a.c., şi instalarea, la începutul lunii noiembrie, a guvernului liberal condus de Ludovic Orban, a avut deja câteva consecinţe în zona instituţională cu responsabilităţi în domeniul agro-alimentar.

Cea mai importantă: fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, faimosul Petre Daea, a părăsit ministerul, cedându-i portofoliul liberalului Adrian-Nechita Oros, care a fost până acum vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Totodată, liberalii l-au schimbat din funcţia de preşedinte al ANSVSA pe Geronimo Brănescu, considerat omul lui Liviu Dragnea.

madr_1d119_b

Bubalinele, fără ajutor de stat
Din fruntea MADR a plecat, aşadar, un inginer agronom şi a venit un medic veterinar. Ca parlamentar, Adrian Oros a avut 42 de luări de cuvânt şi 42 de interpelări şi întrebări, potrivit site-ului cdep.ro. Am explorat textele acestor intervenţii şi am descoperit că în şedinţa din 23 septembrie 2019, fostul vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din CD a intervenit în dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, susţinând că, deşi ”bubalinele reprezintă un potenţial nevalorificat sau foarte puţin valorificat în România şi că în timp ce la noi efectivele scad simţitor, în ţări ca Marea Britanie, Elveţia, Ungaria, Germania, Irlanda, acestea cresc”, totuşi, ”trebuie să notificăm Comisia Europeană - şi aici aş fi vrut să avem răspunsul ministerului, dacă această notificare a fost făcută şi care este decizia Comisiei - care poate să fie «nu» sau poate să conţină prevederi noi sau diferite, astfel încât noi să fim nevoiţi apoi să respingem sau să modificăm acest proiect”. Oros a recomandat atunci ca ”acest proiect să fie într-o axă de finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020-2027”. Legea, care prevede aplicarea unei scheme de ajutor de stat în valoare totală de 30.000.000 de euro, a fost adoptată de Parlament, dar preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o înapoi pentru reexaminare, motivând că legea ”conţine neclarităţi şi nu are autorizarea Comisiei Europene”.

madr_2d119_b

Demetra, agent electoral?
În 16 aprilie 2019, în timpul unei declaraţii politice, Oros l-a sfidat pe şeful de atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe atunci şi preşedinte al PSD, considerat de presă ”jupânul de fapt” al României, problemele sale cu justiţia împiedicându-l să fie şi ”jupânul de drept” al ţării. Oros a intervenit după declanşarea, la ordinul lui Dragnea, a operaţiunii ”Demetra”, în timpul căreia ANSVSA, ANAF şi alte instituţii cu drept de control la frontieră au oprit şi inspectat în vămi sute de camioane încărcate cu fructe şi legume sosite atât din spaţiul comunitar, cât şi din ţări terţe. Liviu Dragnea a susţinut public că România importă produse agro-alimentare de proastă calitate, ”otrăvuri”, cum le-a numit la vremea aceea politicianul originar din Teleorman. Operaţiunea comandată public de Dragnea nu l-a impresionat pe Adrian Oros. Parlamentarul liberal l-a acuzat că ”produce fake news cu fructe şi legume”, urmărind un interes electoral înaintea alegerilor europarlamentare din mai 2019. Oros a afirmat la vremea respectivă că ”rezultatele controalelor comunicate oficial de către ANSVSA sunt derizorii. Nici una dintre neconformităţile constatate şi sancţionate de această instituţie nu au legătură cu prezenţa reziduurilor de pesticide, cum pompos se anunţa în acţiunea Demetra. Nici nu aveau posibilitatea tehnică ca în acest timp scurt să facă determinări de pesticide din toate transporturile. S-au constatat: lotizări necorespunzătoare, depăşirea capacităţii de depozitare, mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa autorizaţiei de funcţionare. Nicăieri nu este vorba despre prezenţa pesticidelor”.

O demitere previzibilă
Era de aşteptat, prin urmare, ca instalarea unui guvern liberal şi obţinerea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către un medic veterinar liberal să ducă în scurt timp la înlăturarea din funcţia de preşedinte al ANSVSA a lui Geronimo Brănescu, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea. Să precizăm că ANSVSA este, potrivit legii, o ”autoritate de reglementare în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului”. Viorica Dăncilă nu l-a demis pe Brănescu după arestarea lui Liviu Dragnea, l-a păstrat în funcţie. L-a demis în schimb noul premier, Ludovic Orban, care l-a numit în locul său pe Csutak Nagy Laszlo, om al UDMR, partid care a votat atât moţiunea de cenzură, cât şi învestirea Guvernului Orban. Potrivit comunicatului din 14 noiembrie al ANSVSA, Csutak, ”vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, exercită atribuţiile preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor până la numirea conducătorului instituţiei, conform legii”. Csutak e un interimar de profesie, fiindcă a mai fost de două ori în această postură. Oricum, specialistul are o lungă carieră în instituţie, a văzut dispărând o sumedenie de preşedinţi, unora, pentru scurt timp, luându-le locul.

Noua normă sanitar-veretinară
În vremuri liniştite, postul de preşedinte al ANSVSA are mai degrabă caracterul unei sinecuri. În vremuri de criză, e un post de mare responsabilitate. Din punct de vedere sanitar-veterinar, România nu e nici pe departe o ţară fără probleme. Dimpotrivă. Cea mai răspândită epizootie este, în prezent, Pesta Porcină Africană (PPA).
Cu numai o zi înainte ca Geronimo Brănescu să fie schimbat din funcţie, pe site-ul ANSVSA a fost publicat un ”Proiect de ORDIN pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine şi pentru abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine”. Documentul a fost publicat pentru dezbatere, iar fostul preşedinte nu a mai apucat să-l aprobe, fiind demis chiar a doua zi din ordinul premierului Ludovic Orban.

Asigurări ministeriale
Proiectul prevede trei niveluri de biosecuritate: nivelul I, pentru fermele non-comerciale, unde suinele vor fi crescute exclusiv pentru îngrăşare în vederea consumului familial, nu şi pentru reproducţie; nivelul II, pentru exploataţiile comerciale de tip A, unde suinele sunt crescute în adăposturi compartimentate cu asigurarea condiţiilor de bunăstare; nivelul III, pentru exploataţiile comerciale mari, unde normele sanitare sunt complexe. Fermierii s-au revoltat însă după adoptarea unui alt ordin al MADR, cel cu numărul 224/2019, emis în martie de ministerul condus pe atunci de Petre Daea. La vremea respectivă, reacţiile negative apărute în spaţiul public, lumea fiind panicată că numărul porcilor crescuţi în gospodăriile ţărăneşti va fi drastic limitat, a determinat ministerul să emită un punct de vedere pentru a linişti spiritele: ”Ordinul MADR nr. 224/2019 nu restricţionează sub nici o formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”. Prin urmare, fiind prezent în 15 noiembrie, în judeţul Olt, noul ministru al Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, a fost nevoit, la rândul său, să dea asigurări că ”porcul din gospodăriile populaţiei nu va dispărea şi că evoluţia epidemiei de pesta porcina africană nu trebuie să oprească relansarea industriei creşterii porcinelor în România”. Vom vedea şi vom semnala în paginile revistei Ferma cum vor evolua lucrurile.


MINIŞTRII VIN ŞI PLEACĂ, PPA EVOLUEAZĂ
Potrivit comunicatului ANSVSA din 30 octombrie a.c., PPA evolua, la acea dată, în 291 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A). Numărul focarelor active se află, ne asigură ANSVSA, în scădere faţă de precedenta actualizare a situaţiei. În alte 7 judeţe există doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 524.590 de porci afectaţi de boală şi există 2.208 de cazuri la mistreţi.


Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 961 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?